Captain’s dinner met kapucijners

Ik lustte vroeger geen bruine bonen en kapucijners. En in mijn geheugen aten we dat best wel vaak, net zoals elke vrijdag vis. Dat vond ik ook niet lekker, vooral niet als het gekookte kabeljauw was en dat werd dan ook nog geserveerd met gekookte worteltjes en aardappelpuree. Ook nog twee dingen die ik niet lekker vond. Maar nu lust ik gelukkig bijna alles, zal wel komen omdat ik het zelf klaar maak (haha). Dus heb ik nu voor het eerst een Captain’s dinner met kapucijners gemaakt en wat denk je ….. ik vond het heerlijk.

 

Captain’s dinner

 

Met dit gerecht had ik vroeger nog geluk, er werd namelijk van alles op tafel gezet. Gebakken aardappelen, gekookte eieren, sla, uitgebakken spekjes, augurken en zilveruitjes. Dan schepte ik van alles op bord behalve de kapucijners. En dan viel het niet zo op dat ik de kapucijners niet at.

 

Maar waar komt de term Captain’s dinner nu vandaan? Letterlijk vertaald is het de kapiteins maaltijd, maar ja wat was dat dan? In principe kan dat natuurlijk van alles zijn als het maar aan de kapiteins tafel geserveerd werd. Maar het gerecht stam uit de tijd van de VOC, dit werd toen als feestmaaltijd geserveerd aan de kapiteins tafel. Omdat de schepen lang op zee waren, werden er maaltijden bereid van houdbare producten. Zoals gedroogde bonen, vlees, etc. Het is de Nederlandse variatie op de rijststafel zeg maar.

 

Maar ook nu wordt het vaak na zeilraces aan de deelnemers geserveerd. Iedereen kan dan genieten van deze feestelijke maaltijd.
Er worden heel veel verschillende gerechtjes op tafel gezet en iedereen kan zichzelf bedienen met wat hij of zij graag eet.

Captain’s dinner met kapucijners

 

Erbij

 

Het gerecht kent heel veel variaties, maar de kapucijners zijn toch wel het hoofdingrediënt.
Je kunt gedroogde, verse of kapucijners uit een pot of blik nemen.
Daarnaast kan er vlees bij geserveerd worden in de vorm van uitgebakken spekjes of bacon, rookworst, gehaktballetjes, saucijzen, pekelvlees of karbonades.
Ook werd er vaak bietjes, bruine bonen of velderwtjes als extra groente bij geserveerd.

 

En daarnaast nog gekookte eieren, gebakken uiringen, prei, aardappelen, gebakken appelschijven of appelmoes. Als smaakmakers kan je er nog mosterd, zilveruitjes, augurken en piccalilly bij doen. Ik heb zelfgemaakte piccalilly* erbij geserveerd. Wil je dat ook zelf maken, dan vind je hier het recept.
En je kunt er nog boerenbrood of gekookte witte rijst erbij doen. Maak er een feestje op tafel van en hoe meer gasten, hoe leuker!

 

Tip:

 

Dit is hoe de Captain’s dinner bij ons thuis werd geserveerd, maar je kunt het helemaal naar eigen smaak maken.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Captain’s dinner met kapucijners:

Captain’s dinner met kapucijners. Vroeger lustte ik het niet, maar nu vind ik capucijners op deze manier bereid ontzettend lekker.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 2 uien
  • olijfolie
  • 125 gr magere spekjes
  • 800 gr krieltjes, gekookt
  • 1 pot (400 gr) kapucijners
  • 1 krop sla
  • 4 gekookte eieren
  • zoetzure augurken
  • zilveruitjes
  • 4 el piccalilly*

Instructions
 

  • Snijd de uien in dunne ringen en bak ze goudbruin in koekenpan met olijfolie. Bak de spekjes krokant in een andere koekenpan.
  • Bak de krieltjes ook weer in een andere koekenpan goudbruin en verwarm de kapucijners in een pan in het vocht van de pot.
  • Spoel de sla schoon en slinger dit droog in een slacentrifuge. Pel de gekookte eieren en snijd ze doormidden.
  • Doe de augurken, zilveruitjes en piccalilly in aparte schaaltje en zet dit vast op tafel.
  • Schep de kapucijners, gebakken aardappelen, uien en spekjes op de borden. Serveer de sla en eieren ernaast of apart erbij en smullen maar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating