Dit is echt een geweldig recept voor zelfgemaakte burgers gemaakt van bonen. Complex en bevredigend met een robuuste textuur waar zelfs carnivoren dol op zijn. Dit is een heerlijk vegetarisch alternatief voor een burger gemaakt van vlees.
In zijn ideale vorm moet een bonenburger smeuïg en vlezig zijn, dat niet uit elkaar valt en een stevige korst vormt. En natuurlijk boordevol robuuste bonensmaak en de kruiden die deze aanvullen.
Maken
Hak hiervoor de bonen fijn in een keukenmachine, samen met wat andere groenten en smaakmakers. Meng ze samen met ei, broodkruim en nog wat hele of gedeeltelijk gehakte bonen. Vorm ze er burgers van en bak ze. Ik heb diverse van deze recepten gemaakt en hoewel de meeste van vrij goede smaak zijn, hebben ze allemaal één fataal minpunt: de papperige textuur.
Dat komt omdat ze hoofdzakelijk bestaan uit gepureerde bonen en ei.
Dus wat is het geheim van zwarte bonenburger met textuurvariatie en nuance die passen bij hun geweldige smaak? Ik moest een paar proberen om erachter te komen.
Extra geraspte groente, broodkruimels en geraspte kaas helpen de burgers te binden zonder ze papperig te maken. Voeg net genoeg geklutst ei toe tot je er goede burgers van kunt vormen.
Smaak
Breng de burgers op smaak met wat jij lekker vindt. Dit kan gehakte kruiden zijn zoals tijm, rozemarijn, koriander, peterselie of bieslook. Je kunt ook knoflook en rode peper toevoegen als je dat lekker vindt.
De citroenrasp geeft de bonen een lekkere frisse smaak.
Specerijen zoals gerookte paprikapoeder, komijnpoeder of een barbecue kruidenmix kan er ook lekker in zijn.
Voor extra textuur kan je nog fijngehakte noten zoals waaronder pinda’s, cashewnoten, macadamia, pistache, walnoten of pijnboompitten erdoor mengen.
Of gekookte granen zoals gerst, bulgur, tarwekorrels en farro.
Toppings
- Kaas in de burger is al lekker, maar als topping is het natuurlijk moeilijk te weerstaan.
Elke goede smeltkaas zoals Cheddar, mozzarella of Münster werkt. Zorg er wel voor dat je het er voldoende tijd op krijgt om het volledig te laten smelten. - Sla, augurken, tomaten, avocado en uien, gebruik wat jou lekker lijkt.
- En maak er een lekkere pittige saus bij.
Tips:
- Het recept voor ingemaakte rode ui* vind je hier.
- Probeer ook eens deze heerlijke vegetarische Linzen en paddenstoelburgers en Portobello burger, Mega biet en bonenburgers.
- Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Burgers gemaakt van bonen:
Ingrediënten
- 1 blikje (250 gr) witte bonen
- blikje (250 gr) kidneybonen
- 1 tl citroenrasp
- 1 wortel
- 1 lente-ui
- ½ rode peper
- 2 tenen knoflook
- 5 takjes koriander
- 1 tl tijmblaadjes
- 75 gr geraspte oude kaas
- 75 gr broodkruimels
- 1 ei, losgeklopt
- olijfolie
- zout en peper
- 4 hamburger broodjes
- 1 zakje groene sla
- 12 cherrytomaatjes
- 1 ingemaakte rode ui*
Saus
- 2 el Griekse yoghurt
- 2 tl mayonaise
- ½ tl Sriracha
- snufje zout
Instructies
- Doe de bonen in een vergiet, spoel ze af en laat uitlekken.
- Doe ze dan in een keukenmachine en pureer de bonen grof met de citroenrasp.
- Schil de wortel en rasp deze fijn, snijd de lente-ui in, snijd de rode peper fijn, rasp de knoflook en hak de koriander fijn.
- Meng de bonenpuree in een grote schaal met de wortel, lente-ui, rode peper, kruiden, kaas, broodkruim en een deel van het geklopte ei. Breng op smaak met peper en zout.
- Vorm er 4 hamburgers van en zet ze afgedekt minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven.
- Bak de burgers in een antiaanbakpan met een beetje olijfolie aan beide kanten goudbruin (ongeveer 3-4 minuten per kant). Draai ze voorzichtig om.
- Rooster de broodjes in de oven.
- Serveer de burgers op een broodje met daarop de saus, uien, sla en wat tomaatjes.