Deze buikspek langzaam gegaard in de oven is een heerlijk gerecht om voor meerdere personen te bereiden. Elke keer als ik dit maak, is het een groot succes. Misschien denk je dat kan ik niet bereiden, maar het is echt niet moeilijk om te maken. Als je het recept volgt dan lukt het jou ook. Probeer het eens!
Door het buikspek heel langzaam te garen, krijg je super mals vlees en een heerlijke krokante korst erop. Dit noemen ze zo mooi ‘crackling’ in het Engels. Het lijkt een beetje op kaantjes, die zijn ook zo lekker krokant.
Het enige wat van je gevergd wordt met dit recept is geduld. Het vlees moet namelijk erg lang in de oven. Maar die doet in principe het werk voor je. Af en toe pas jij de temperatuur van de oven aan en verder heb je er weinig werk aan.
Sticky buikspek oven
Een varken heeft spek op z’n rug en op de buik. Het vlees inclusief vet noemen we buikspek of sticky buikspek. Ontbijtspek, katenspek en Zeeuws spek wordt gemaakt van buikspek.
Dit doorregen vlees is behoorlijk vet. Maar wel ontzettend lekker om in z’n geheel te braden in de oven of op de barbecue. Buikspek in lapjes gesneden zijn de bekende speklapjes.
Speklapjes
Speklapjes worden gesneden het buikspek van het varken. Het speklapje uit het buikspek bevat ook naast spek ook vlees. Als je aan de lijn doen, is een speklapje eten niet zo’n goed idee. Maar een goed bereid speklapje kan wel ontzettend lekker zijn.
In mijn blog: Verschillende soorten varkensvlees kan je nog meer bijzondere stukken varkensvlees vinden.
Tips:
Pas op met de stappen wijn of water bijvullen. Een hete glazen (Pyrex) ovenschaal kan uit elkaar klappen als je koude vloeistof bijvult, let daarop!
Serveer bij dit gerecht In de oven geroosterde aardappelen en deze lekkere Koolsla met walnoten en cranberry’s.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept buikspek uit de oven langzaam gegaard:
Ingrediënten
- 1,5 kg buikspek met zwoerd
- 1 el gerookte paprikapoeder
- peper en zout
- 3 takken rozemarijn, blaadjes fijngehakt
- 1 citroen, rasp ervan
- olijfolie
- 4 uien
- 4 tenen knoflook
- 200 ml witte wijn
- 400 ml kippenbouillon
Instructies
- Verwarm de oven voor op 230˚C.
- Dep het buikspek droog met keukenpapier. Snijd met een stanleymes kerven in de breedte door het vel en vet (niet door het vlees snijden).
- Bestrooi de onderkant van het vlees met flink peper en zout. Draai het vlees dan om en bestrooi wederom met flink wat peper en zout, de paprikapoeder, rozemarijn en citroenrasp. Masseer de kruiden zoveel mogelijk in de inkepingen van het vel.
- Schil de uien en snijd deze in de breedte doormidden. Vet een ovenschaal in met olie, leg hierin de uien en knoflooktenen.
- Leg hier bovenop het buikspek en zet de ovenschaal midden in de oven. Bak het spek ongeveer 30 minuten op deze hoge temperatuur, zet de oven dan op 140˚C, giet de wijn in de ovenschaal en bak het vlees ongeveer 3 uur (of langer) op deze temperatuur.
- Houd het vlees wel in de gaten, als de wijn bijna verdampt is, giet je de kippenbouillon erbij en laat het vlees verder garen.
- Na 3 uur zet je de oven weer op 230˚C en braad je het vlees nog zo'n 20 minuten. Dit zorgt ervoor dat je een heerlijke knapperige korst op het vlees krijgt.
- Haal het vlees uit de oven en laat het nog even rusten voordat je het in plakken snijd. Het overgebleven vocht in de ovenschaal is een heerlijke jus.
16 reacties
Pas op met de stappen wijn of water bijvoeren. Ik gebruikte een glazen ovenschaal en deze klapte voledig uit elkaar. Prachtig recept maar voor de schrijver misschien erbij vermelden dat het gebruik van een Pyrex ovenschaal niet kan.
Oh Cynthia, wat vreselijk om te vernemen, hoop dat de schade is meegevallen. Maar fijn dat je mij dit hebt laten weten, ga het gelijk aanpassen. Dankjewel, Hanneke
Super recept! Gisteren gemaakt, voortreffelijk! Super mals vlees, genoten… Dit ga ik vaker maken! Dank voor het geweldige recept!
Hoi Irma, super leuk om te horen. Ben altijd blij als iemand mijn recept lekker vind, dankjewel voor het delen.
Echt mooi recept, misschien iets korter. Hangt ook van het vlees af, ik had met vetlaag zonder zwoerd. Wees niet te zuinig met knoflook (als je liefhebber bent). Wij gebruikten 8 tenen gehalveerd op 600 gram buikspek. Samen met gebakken groene kool een heerlijke diner. Top recept en simpeler dan simpel.
Dankjewel Wim, altijd leuk om te vernemen dat een recept in de smaak valt. Ja afhankelijk van het soort vlees kan het korter of moet het langer in de oven. En ben je gek op knoflook, leef je dan inderdaad uit. Gr. Hanneke
Wat lijkt me dit een heerlijk recept! Ik ga hem vrijdag voorbereiden voor de kerst. Ik vroeg me alleen nog wel af, moet de oven op elektrische stand of hete lucht?
Hoi Dagmar, leuk dat je dit gaat maken. Ik heb het op de elektrische stand bereid. Als je het buikspek voorbereid, dan zou ik het alleen maar op de lage stand laten garen en dan met de Kerst eerst ook op de lage stand weer verwarmen. Daarna op de hoge stand zetten zodat het zwoerd lekker knapperig wordt. Succes ermee.
top recept!
Hoi Wim, super leuk om te horen. Dankjewel, Hanneke
Laats gemaakt, wat een heerlijk stuk vlees krijg je dan, en dan die heerlijke jus erbij.Ga hem vandaag weer maken,lekker met zuurkool stamppot
Hoi Addy, super leuk om te horen, dankjewel. En ja bij zuurkool is dit natuurlijk ook super lekker!
Ik vind het een heerlijk recept en ga het zeker vaker maken. Alleen even een vraag. Op de hoogste stand aan het begin en eind ziet de kamer blauw omdat het vlees denk aardig ligt te spetteren ook de oven is daarna aardig vies, hoe voorkomen jullie dat?
Hoi Ethan, ik kan alleen maar bedenken dat het spek niet goed droog gedept is of dat je teveel olie gebruikt hebt om de schaal mee in te vetten. Of heb je de schaal te hoog onder de grill staan? Als de oven niet schoon is, gaat deze ook erg roken bij hoge temperaturen. Hoop dat je hier iets aan hebt.
Mvg, Hanneke
En wanneer moet de kippenbouillon daarbij?
Hallo Johannes, bij stap 6 kan je lezen dat dan de kippenbouillon erbij gaat. Succes ermee.
Groetjes, Hanneke