Curry met bruine bonen en rijst

Ik mocht van Peulvruchten.nl diverse soorten peulvruchten ontvangen en werd uitgedaagd om daar iets lekkers mee te maken. Van de gedroogde bruine bonen maakte ik deze geurige, kruidige bruine bonen curry met rijst. Het is een Afghaans recept dat daar bekendstaat als Lubya. Omdat ik dol ben op de Midden-Oosterse keuken, was de keuze snel gemaakt. En zeg nou zelf: ik denk dat zelfs Bartje wél voor deze bruine bonen zou bidden. Wat denk jij?

Comfort food uit het Midden-Oosten

Een kommetje van deze curry is echt comfort food. Niet pittig, maar wel bomvol smaak. Dat komt door het gebruik van typische Midden-Oosterse specerijen zoals koriander, komijn en gedroogde munt. Die laatste geeft het gerecht net dat frisse accent. Door de kruiden even mee te bakken met de ui en knoflook, komen de aroma’s extra goed tot hun recht. En dankzij de tomaten krijgt de curry ook nog eens een prachtige, warme kleur. Bruine bonen zijn nog nooit zo lekker geweest!

Bruine bonen: goedkoop en gezond

Gebruik je wel eens gedroogde peulvruchten? Je ziet ze gelukkig steeds vaker in de supermarkt. Ze zijn niet alleen goedkoop en voedzaam, maar ook superveelzijdig. Bij gedroogde bonen zoals deze moet je wel even rekening houden met de voorbereiding.

Spoel ze eerst goed af en laat ze vervolgens minimaal acht uur weken in ruim koud water. Door dit te doen, verkort je de kooktijd en worden de bonen veel romiger en zachter van structuur. Doe dit dus bij voorkeur de avond van tevoren.

Ik kookte mijn bruine bonen zo’n 40 minuten. Meestal duurt dat iets langer (ongeveer een uur), maar omdat ze ook nog in de saus mee sudderen, koos ik voor iets korter koken.

Van het zakje van 500 gram gebruikte ik ongeveer 300 gram voor dit gerecht. De rest hield ik apart voor een andere keer – bijvoorbeeld voor mijn Mexicaanse gehaktschotel met zoete aardappel of een Mexicaanse bowl met rijst.

Tips bij het koken van peulvruchten

  • Kook peulvruchten altijd in water zonder zout of gebruik een zoutarme bouillon. Zout tijdens het koken maakt de velletjes namelijk taai.

  • Heb je zin in meer met bruine bonen? Probeer dan ook mijn recept voor spicy bruine bonensoep.

  • Serveer deze curry met rijst of maak er zelf naanbrood bij voor een extra lekkere maaltijd.

Curry met bonen recept:

Bruine bonen curry met rijst. Maak eens iets heel anders met bruine bonen. Deze heerlijke en kruidige curry bijvoorbeeld. Lekker met rijst.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerechten, Vegetarisch
Keuken Aziatisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 300 gr gedroogde bruine bonen**
  • 1 grote rode ui
  • 4 tenen knoflook
  • 1 el komijnzaadjes
  • 1 el korianderzaadjes
  • 1 tl gedroogde munt
  • 2 el ghee of geklaarde boter
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 250 ml groentebouillon
  • honing, naar smaak
  • Peper en zout
  • 5 takken koriander
  • gekookte rijst

Instructies
 

  • Een dag ervoor: week en kook daarna de bonen (zonder zout) volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Snipper de ui (houd wat achter) en hak de knoflook fijn. Stamp de komijn- en korianderzaadjes fijn.
  • Smelt de ghee in een grote pan en fruit hierin de ui op laag vuur in ongeveer 5 minuten.
  • Voeg dan de knoflook, komijn en koriander erbij en bak dit even mee. Voeg dan de munt, het blik tomatenblokjes en de bouillon erbij en breng aan de kook.
  • Laat dit ongeveer 10 minuten inkoken tot je een dikke saus hebt. Dan gaan de gekookte bruine bonen erbij en laat dit nog op laag vuur ongeveer 10 minuten pruttelen.
  • Breng de curry op smaak met zout en lekker veel peper en misschien een beetje honing.
  • Schep de curry in een kom, garneer met korianderblaadjes en overgebleven rode ui en serveer het met gekookte rijst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating