Ik mocht diverse producten uit onze mooie Flevopolder ontvangen. Zo zat er o.a. een Vruchtenbol van bakkerij Het Zonnelied, Eieren van Van der Weele en Kornoelje jam van Almeerse Weelde in de box. En omdat ik het leuk vind om dit soort producten met elkaar te combineren, heb ik er een heerlijke broodpudding van vruchtenbrood van gemaakt.
Bread and butter pudding
Omdat wij nog veel brood in huis hadden, is het vruchtenbroodje blijven liggen. En dat is zonde, dus heb ik het nu verwerkt in dit heerlijke toetje. Je kunt van elk soort brood een lekkere bread and butter pudding oftewel broodpudding maken. Zelfs stokbrood, croissants, krentenwegge, suikerbrood, etc. kan je omtoveren in een heerlijk nagerecht. Het is geen gerecht wat goed voor de lijn is, maar serveer het op een speciale avond of etentje thuis. Ook erg leuk om met de feestdagen te maken.
Broodpudding zou oorspronkelijk uit Engeland komen, maar het was bij ons thuis ook al heel erg lang populair. Al het brood wat in het restaurant van mijn ouders overbleef, werd weer verwerkt in een ander heerlijk gerecht. En ik weet nog dat mijn oma dit ook maakte van ‘oud’ brood. Net zoals die lekkere wentelteefjes, daar werd ook oud brood voor gebruikt.
Het is natuurlijk een ideaal gerecht om overgebleven brood in te verwerken.
In mijn blog: Wat kan je nog maken van oud brood, vind je nog meer heerlijke recepten gemaakt van overgebleven brood.
In het originele broodpudding recept worden de boterhammen ingesmeerd met roomboter en dan overgoten met een custardmengsel van room en eieren. Erg machtig dus. Je kunt de room of een deel daarvan vervangen door melk en je kunt de boter achterwege laten om het wat minder zwaar te maken. Wat jij maar wilt.
Erbij
De broodpudding is zo warm uit de oven al heerlijk, maar je kunt er nog iets bij serveren als je dat wilt. Lekker is een zelfgemaakte custard, opgeklopte slagroom of een bolletje vanille-ijs. En ik zal je een geheimpje verklappen….. ik heb er (koude) gecondenseerde melk bij gedaan en dat was super lekker.
Tips:
Omdat dit vruchtenbroodje zo’n stevig en compact broodje is, was het ruim voldoende voor 4 personen.
Die bijzondere Kornoelje jam zal je niet in de winkel vinden. Gebruik hiervoor in de plaats een andere jam die jij lekker vindt.
Recept Broodpudding van vruchtenbrood:
Ingrediënten
- 3 el bruine rum
- 40 gr gedroogde cranberries
- 1 vanillestokje
- 200 ml melk
- 200 ml room
- 3 eieren
- 3 el rietsuiker
- 1 tl kaneel
- 1 vruchtenbroodje (300 gr)
- 6 el jam
- 2 el roomboter
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175˚C. Vet de ovenschaal in met boter of olie.
- Doe de rum en gedroogde cranberries in een jampotje en zet dit 1 minuut in de magnetron.
- Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de zaadjes eruit. Kluts de melk, room, eieren, suiker, vanille en kaneel door elkaar.
- Snijd het brood in hele dunne plakjes en besmeer ze met de jam.
- Leg het brood dakpansgewijs in de ovenschaal en giet het mengsel eroverheen. Zorg dat al het brood nat is, druk het brood anders nog goed in het roommengel.
- Verdeel de cranberries met rum en kleine klontjes roomboter erover.
- Zet de schaal in de oven en bak dit in 30-35 minuten goudbruin.
- Serveer lauwwarm.