Van de slager mocht ik een heerlijk Brisket van een USA grain fed rund ontvangen. Brisket is heel erg populair in Amerika, maar in Nederland is het niet verkrijgbaar bij de gewone slager. Het goede nieuws is dat Beef & Steak deze altijd op voorraad heeft en snel kan leveren. Brisket oftewel puntborst komt – zoals de naam al doet vermoeden – uit de borst van een rund. Het vlees moet heel langzaam en lang gegaard worden, maar dan heb je ook wat. Een lekker mals stuk vlees!
Nu is de zoon van mijn man een echte BBQ dude en heeft een stoere smoker in de tuin staan. Ik heb hem uitgedaagd om de brisket te bereiden.
De brisket heeft ongeveer 2,5 tot 3 uur per kilo nodig en mag niet hoger dan op 110˚C bereid worden. Roderick is er de hele dag zoet mee geweest en heeft net zolang gewacht tot de brisket de ideale temperatuur van 80˚C had bereikt. Hieronder kan je lezen hoe Roderick de brisket bereid heeft.
De brisket wordt het liefst in een smoker of barbecue waarmee je kunt roken, bereid. Als alternatief kan je hem in de oven bereiden. De bereidingstemperatuur is het belangrijkste; bereid hem op 107˚C. Neem er de tijd voor en houd rekening met 2,5 tot 3 uur per kilo.
Het voordeel van een smoker is dat je deze zomers en ’s winters kunt gebruiken.
Vlees van Beef & Steak
Ook mocht ik deze heerlijke Tomahawk ontvangen van Beef & Steak. Hoe ik die bereid heb, kan je hier lezen.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Brisket Bereid in een Smoker:
Ingrediënten
- 1 brisket van 2,5 kg
- Smokey Goodness Beefalicious BBQ kruidenrub
- Smokey Goodness bold beefy rub
Instructies
- Wrijf de brisket rondom in met de rub, pak hem in met aluminiumfolie en laat het een nacht in de koelkast staan zodat de smaken van de rub erin kunnen trekken.
- Haal de brisket een uur van te voren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
- Stel de smoker, bbq of oven in op 107˚C.
- Plaats de brisket in de smoker, bbq of oven met de vetzijde naar boven en laat deze garen op 107 graden.
- Lak na ongeveer een uur zo nu en dan een dun laagje bbq-saus over de brisket zodra het vet begint weg te smelten. Daarmee voeg je nog meer smaak toe en voorkom je uitdroging van het vlees.
- Als de brisket een kerntemperatuur van 80˚C heeft bereikt, haal je hem uit de smoker pak je hem goed in aluminiumfolie.
- Smoor de smoker, bbq of zet de oven uit en laat de brisket nagaren in de restwarmte tot 88˚C.
- Snijd de brisket vanaf de punt in dunne plakken en serveer eventueel met de bbq- saus.
2 reacties
Roderick ja?
Wat is de vraag Roderick?