Bramen Mousse

Ik was de vriezer aan het leegmaken (leegeten) zodat ik het een en ander voor de feestdagen erin kon leggen. Daar vond ik nog een vrieszak met bramenpuree die ik eind van de zomer erin gedaan had. Ik had namelijk ontzettend veel bramen in de tuin en na heel veel potten jam ervan gemaakt te hebben, heb ik een hele vracht gepureerd en door een zeef gehaald. Dit in vrieszakjes in de vriezer gelegd, ideaal voor het maken van smoothies. Maar nu kwam ik dus die laatste zak tegen en daar heb ik deze zalige luchtige bramen mousse van gemaakt.

Het kwam goed uit dat ik net een kookprogramma van Mary Berry had gezien op TV, waar ze deze bramen mousse maakte. Dus toen ik de bramenpuree vond, moest ik gelijk aan dit recept denken. Natuurlijk heb ik het iets aangepast en er mijn eigen recept van gemaakt. En de lekkerste aanpassing is wel dat ik een scheut van die lekkere paarse likeur Parfait d’Amour erdoor gemengd heb. Dit geeft de mousse een extra kick en een extra lekkere smaak.

Mary Berry gebruikt trouwens hele bramen die ze kookt met de citroensap en suiker en daarna giet ze het door een zeef. Maar ja ik had de bramen al gezeefd in de vriezer liggen, dus hoefde ik dat niet meer te doen. Je wilt de puree of het gekookte mengsel wel door een zeef halen, dan ben je namelijk die irritante pitjes van de bramen kwijt.
Ik denk dat je voor de 375 gram bramenpuree*, ongeveer 600 gram bramen nodig hebt.
Je kunt dit recept natuurlijk ook gebruiken voor allerlei ander soort fruit zoals frambozen, aardbeien of mango.

Parfait d’Amour**

Deze likeur heeft een prachtige donkerpaarse kleur. Het wordt gedistilleerd van bloemblaadjes en vanille, wat een zeer aromatische en florale smaak geeft. Gebruik er niet te veel van, anders overheerst het. En als je dit gerecht ook voor kinderen wilt maken, laat het dan achterwege.
Wellicht kan je een klein flesje van deze likeur vinden bij jouw slijter.

Bramen Mousse

Tips:

  • Je kunt deze mousse al een dag van tevoren bereiden.
  • Het opstijven van de bramenpuree duurt wel even, houd daar rekening mee.
  • Extra nodig: een glazen schaal van 20 centimeter doorsnee en 12 centimeter hoog, of je serveert het in kleine glaasjes.
  • Ben jij ook zo gek op bramen of heb jij ze ook nog in de vriezer liggen? Maak dan deze feestelijke bramen Prosecco cocktail
  • Als je deze mousse hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.

 

Recept Bramen mousse:

Bramen mousse. Een heerlijke en luchtige mousse gemaakt van bramen. Serveer het in een mooie glazen schaal en zet dit op tafel en dan genieten maar!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 4 uur 25 minuten
Gang Kerst, Nagerechten
Keuken Frans, Nederlands
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 4 blaadjes gelatine
  • 375 gr bramenpuree*
  • ½ citroen, sap ervan
  • 150 gr rietsuiker
  • 2-3 el Parfait d’Amour**
  • 2 eiwitten
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 ml slagroom
  • 100 gr slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 50 gr bramen

Instructies
 

  • Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.
  • Doe de bramenpuree, citroensap en suiker in een kookpan en breng dit aan de kook.
  • Kook net zo lang tot de suiker is opgelost.
  • Knijp de gelatineblaadjes goed uit en meng dit door het warme bramenmengsel. Schenk er een scheut likeur door. Giet in een bakje, laat afkoelen en zet dan in de koelkast.
  • Als het bramenmengsel begint op te stijven, klop je het eiwit met de vanillesuiker en slagroom (zonder suiker) stijf in aparte kommen.
  • Spatel nu voorzichtig de slagroom door het eiwit. Spatel nu beetje bij beetje het bijna opgesteven bramenmengsel door het eiwit/slagroommengsel.
  • Lepel dit in de serveerkom en zet het afgedekt in de koelkast om op te stijven.
  • Klop vlak voor het serveren de slagroom op met de vanillesuiker en lepel dit op de bramen mousse. Serveer met de bramen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating