Schorseneren zijn eigenlijk de toppers onder de wortelgroenten. Door het delicate aardse aroma en de lichtzoete smaak is dit een van mijn favoriete groenten om te eten. Als je het nog nooit geprobeerd hebt, ziet het er misschien wat intimiderend uit, maar maak je geen zorgen, want ik ben hier om je te helpen. Lees verder voor alles wat je moet weten om deze prachtige groente te bereiden tot deze boterzachte schorseneer met hazelnoten.
Schorseneren
Afhankelijk van waar je woont, heb je deze met aarde bedekte groente misschien wel eens bij de groenteboer of op een boerenmarkt gezien, aangezien u het aanzag voor een stapel vuile takken. Maar onder die met aarde bedekte takken zit prachtig roomwit vruchtvlees. Het schoonmaken ervan is de moeite waard. Het schillen is even een klusje, gebruik vooral handschoenen wat de schil is vrij taai en plakkerig.
- Schorseneren hebben een delicate maar heerlijk zoete smaak met een stevige textuur.
- Sommige chefs vergelijken het met de lichtzoete smaak van oesters of zelfs artisjokken.
- Persoonlijk vind ik de smaak vergelijkbaar met die tussen een pastinaak en knolselderij.
- Hoe dan ook, het is gewoon lekker! En daarnaast zijn schorseneren ook nog eens heel gezond. Ze bevatten veel vezels, eiwitten, mineralen en vitamines.
Schorseneren zijn niet goedkoop, omdat het wel een tot twee jaar kan duren voordat ze groeien. Daarnaast zijn de lange, kwetsbare stengels lastig om ze te oogsten.
Hierdoor is het wel iets duurder dan vergelijkbare wortelgroenten, maar de smaak is de prijs zeker waard. Ik heb deze schorseneren online besteld bij Groentebroer.nl
Let op: schorseneren oxideren heel snel, wat betekent dat ze bruin worden. Daarom leg je ze in zuur water (water met het sap van een paar citroenen werkt ook) na het schillen.
Draag handschoenen als u deze vieze groente schilt, want de schil is erg plakkerig en is moeilijk schoon te maken.
Tips:
- Gebruik voldoende kippenbouillon of groentebouillon zodat de schorseneren wel helemaal onder het vocht staan.
- Probeer ook eens deze Orzotto met balsamico schorseneren of Schorseneer tagliatelle met garnalen.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Boterzachte Schorseneer met Hazelnoten:
Ingrediënten
- 8 stuks schorseneren
- 1 citroen gehalveerd
- 500 ml kippenbouillon
- 2 el honing
- 2 el boter
- 2 takken tijm
- 1 el boter
- peper en zout
- 20 gr hazelnoten
Instructies
- Rooster ondertussen de hazelnoten in een droge hete pan tot ze goudbruin zijn. Hak ze grof en zet ze apart voor later.
- Was zoveel mogelijk vuil van de schorseneren. Vul een grote schaal met koud water. Snijd een citroen doormidden en voeg het sap toe aan dit water om zuur water te maken.
- Schil de schorseneren met handschoenen aan. Snijd de uiteinden eraf en leg ze ondergedompeld in het citroenwater.
- Doe bouillon, honing, boter en tijm in een grote pan met de geschilde schorseneren.Breng dit aan de kook brengen en laat dan op een laag vuur sudderen.
- Kook tot de stengels zacht zijn, maar met een lichte weerstand als je er met een mes in prikt, net als bij het koken van wortelen. Ongeveer 12-15 minuten.
- Haal de stengels uit het braadvocht leg ze apart. Breng het kookvocht aan de kook en laat zolang inkoken tot er een dikke jus overblijft.
- Doe de schorseneren terug in de pan en maak de saus af met een lepel koude boter. Draai de pan van het vuur af om de saus erdoorheen.
- Breng op smaak met peper en zout. Giet de saus over de schorseneren en garneer met de geroosterde hazelnoten.