Deze beluga linzen met regenboogwortel en zalm is een heerlijke salade, ideaal voor een warme dag. Je kunt het ook warm serveren als je wilt, kook de wortelen dan en verwarm ze daarna in een beetje roomboter met honing en komijnpoeder voor extra smaak. En bak er een zalmfilet bij.
Het is een wat bewerkelijk recept, maar laat je daardoor niet afschrikken. Door de linzen op deze manier te koken, geef je ze heel veel smaak mee. Ik heb warmgerookte zalmfilets gebruikt, maar je kunt zelf ook een zalmfilet bakken en deze erbij serveren.
Marineer de wortel in het sap van de sinaasappel. Als je een paarse wortel gebruikt, marineer die dan apart anders worden alle wortels paars.
Beluga linzen zijn zwarte linzen. Ze worden beluga genoemd omdat ze een beetje lijken op de beroemde beluga kaviaar. Linzen zijn goed voor ons, ze zitten vol met vezels en eiwitten, daarbij bevatten ze nog veel vitaminen en mineralen. Het is een populair product voor vegetariërs.
Linzen zijn er in diverse kleuren, groene, gele rode, bruine, le (de) Puy en zwarte linzen. Linzen worden veel verbouwd in Aziatische en Zuid-Europese landen, vandaar dat ze daar ook veel op het menu staan. Denk aan de Indiase dahl (linzensoep) of de Marokkaanse Harira. Elke linzensoort heeft zijn eigen smaak en structuur. De le Puy en beluga linzen zijn de kleinste en lekkerste onder de linzen.
Het voordeel van de zwarte linzen is dat ze niet voor geweekt hoeven te worden en snel gekookt zijn (15-20 minuten). Heerlijk in een salade als deze. Ze hebben een heerlijke verfijnde smaak, een beetje kruidig en nootachtig. Kook ze niet te ver door, ze mogen nog wel een bite hebben.
Onze lokale AH verkoopt deze linzen helaas niet meer, dus moest ik naar de Ekoplaza om deze linzen te kopen.
Linzen
Er staan diverse linzenrecepten op de site. Probeer ook eens deze Arabische rode linzensoep.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Beluga linzen met regenboogwortel en zalm:
Ingrediënten
Linzen
- ½ tl korianderzaadjes, gekneusd
- ½ tl komijnzaadjes, gekneusd
- ½ tl mosterdzaadjes
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 250 gr beluga linzen
- 750 ml zoutarme kippenbouillon
Wortels
- 500 gr regenboogwortels
- 1 sinaasappel, rasp en sap ervan
- 1/2 tl komijnpoeder
- snufje zout
Erbij
- 4 gerookte zalmfilets
- 1 bosje koriander
- olijfolie
Instructies
- Verwarm in een kookpan de zaadjes tot ze beginnen ploppen.
- Voeg dan de knoflook toe en laat dit ongeveer een minuutje zachtjes bakken.
- Voeg dan de linzen en de bouillon toe, breng aan de kook. Laat de linzen ongeveer 20 minuten koken op laag vuur met een deksel op de pan. Giet ze af en breng dan op smaak met peper en zout.
- Schil de wortels en snijd ze in dunne plakken met een dunschiller. Maak een marinade voor de wortels door de rasp en het sap van de sinaasappel te mengen met komijnpoeder.
- Leg de wortelrepen hierin en laat ze hierin zolang marineren tot je de linzen kunt afgieten.
- Leg de zalmfilet op het bord en hierbij de wortelrepen. Lepel de zwarte linzen erover en garneer met korianderblaadjes.
- Meng de overgebleven marinade met olijfolie en giet dit over de salade.