Barbecuesaus zelf maken

Deze makkelijke, zoet-pittige zelfgemaakte BBQ-saus is supersnel en eenvoudig te maken. Het is echt de ultieme aanvulling op elke barbecue in de achtertuin en past perfect bij kip, varkensvlees, spareribs en steaks. Ik heb de barbecuesaus gemaakt van pure tomatenketchup van The Ketchup Club. Deze ketchup zat in een sustainable box die ik mocht ontvangen. Een heerlijke ketchup om zo te gebruiken, maar ik wilde er iets bijzonders van maken en dat is gelukt! Barbecuesaus zelf maken heeft als voordeel dat je het naar eigen smaak kunt maken. Wil je het zoeter of pittiger, pas het recept dan aan.

Barbecuesaus

Hoewel we dit recept voor barbecuesaus heerlijke is voor hamburgers, kan je het ook gebruiken op hotdogs, worst, spareribs, kip, varkenshaas of steaks, eigenlijk alles waar je een eenvoudige barbecuesaus bij wilt… geloof me, het is de beste!
Deze saus is een zoete en pittige barbecuesaus omdat hij zoet (donkerbruine basterdsuiker en golden syrup) bevat en ook wat chipotle pepervlokken en gerookte paprika als specerijen. Ik heb er nog liquid smoke oftewel vloeibaar rookaroma voor een extra rokerige smaak. Het is ook een beetje pittig dankzij de appelciderazijn en Worcestersaus. Kortom, deze makkelijke BBQ-saus heeft het allemaal!

Maken

Maak een grote batch voor tijdens het barbecue-seizoen en bewaar deze saus maximaal twee weken in de koelkast. Maar ik denk dat het eerder opgaat!
Meng alle genoemde ingrediënten in een pan en breng aan de kook. Blijf roeren en laat het geheel 15 minuten sudderen op middelhoog vuur.
Serveer dit eenvoudige recept voor barbecuesaus meteen, of laat het afgedekt ongeveer een uur in de koelkast staan, zodat de smaken goed tot hun recht komen.

Om saus te bewaren, doe je deze in een luchtdichte verpakking. In de koelkast blijft het maximaal 2 weken houdbaar. Je kunt het ook maximaal 6 maanden in een luchtdichte verpakking invriezen. Zodra het ontdooid is, moet het weer worden geroerd.

Tips:

Als je een dikkere saus wilt, laat hem dan ongeveer 5 minuten of zo langer koken tot de saus de gewenste dikte heeft. Als je het dunner wilt, kook het dan minder.

Voel je vrij om te spelen met de hoeveelheden zoet/heet/zout in deze saus. Maak het je eigen!

Als je geen chipotle pepervlokken kunt krijgen, vervang dit dan door chilivlokken of cayennepeper.

Golden syrup* kan je vervangen door keukenstroop of eventueel honing.

Liquid smoke** kan je online bestellen.

Meer geweldige barbecuesaus recepten zijn deze zelfgemaakte mosterd barbecuesaus en gevlinderde kip met zelfgemaakte barbecuesaus.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Barbecuesaus zelf maken:

Barbecuesaus zelf maken. Deze heerlijke, makkelijk te maken zoet-pittige zelfgemaakte BBQ-saus is supersnel en eenvoudig te maken.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Barbecue, Sauzen/Dips
Keuken Amerikaans
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 250 ml ketchup
  • 3 el appelciderazijn
  • 2 el worcestersaus
  • 4 el bruine basterdsuiker
  • 3 el golden syrup*
  • 1 el liquid smoke**
  • 2 tl Dijonmosterd
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • ½ tl chipotle pepervlokken
  • 2 teentjes knoflook
  • zout

Instructies
 

  • Meng alle ingrediënten in een middelgrote pan.
  • Breng dit aan de kook. Zet het vuur dan laag, dek af en kook 15 minuten, af en toe roerend.
  • Terwijl de saus suddert, kun je een paar eetlepels water toevoegen als het te dik wordt, tot de gewenste consistentie.
  • De saus kan onmiddellijk worden geserveerd. Maar het is lekkerder om de afgekoelde saus minimaal 1 uur in de koelkast staan voor de beste smaak.
  • Genieten!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating