Het is voorjaar, de tulpen staan in bloei en de asperges worden gestoken. Ik hou ervan! Asperges met ham, gekookt ei, boter en aardappeltjes is een traditionele manier om witte asperges te serveren. Ik heb er een leuke twist aan gegeven door de asperges met gepocheerd ei en ham en met botersaus op deze manier te maken. Dit gerecht kan je warm of koud serveren.
Simpel als altijd, maar aangezien asperges, ham en eieren bij elkaar passen als… nou ja, asperges, ham en eieren, waarom zou je dit recept dan niet proberen?
Asperges
Ik mocht wederom van het Nederlands Asperge Centrum een asperge box ontvangen waarin kneiterverse asperges, een heerlijke witte wijn, Blue Band Heerlijk Romig en een schilmesje in zat. Van een deel van de asperges heb ik deze Zwarte pasta met witte asperges gemaakt.
In Nederland worden witte asperges van zeer hoge kwaliteit geteeld. De meeste asperges komen uit het zuiden van ons land, maar tegenwoordig zijn er door het hele land wel aspergekwekerijen te vinden.
Het Nederlandse asperge seizoen is maar kort, afhankelijk van het weer begint het op de tweede helft van april tot 24 juni. Dus geniet ervan, zo lang ze er zijn!
Asperges zijn niet goedkoop, dit komt door de handmatige en arbeidsintensieve manier van asperges steken.
Asperges koken*
Hoe lang moet je asperges eigenlijk koken?
Je kunt asperges op verschillende manieren koken, maar een van de beste methode is koken en dan laten rusten in de pan met heet water. De kooktijd is afhankelijk van de dikte, dit varieert tussen de 7-10 minuten koken in water met zout. En dan nog ongeveer 10 minuten – met de deksel op de pan – laten rusten met het vuur uit. Zo kook je perfecte witte asperges. Wil je ze iets zachter, kook ze dan wat langer.
Gooi de schillen en afgebroken onderkanten niet weg. Hiervan kan je een bouillon trekken om een aspergesoep te maken.
Of je gebruikt het om dit mee te koken met de asperges, hierdoor krijgen de asperges nog meer smaak. Dit kookvocht kan je dan ook gebruiken om de aspergesoep te maken.
Gepocheerde eieren**
Het enige lastige aan dit recept is waarschijnlijk om het ei te pocheren, wat ik doe is het ei voorzichtig breken in een mok of kleine soepkom. Dan heeft het ei een ronde bodem om op te rusten. Voeg het ei voorzichtig toe aan gezouten, bijna kokend water en zet dan het vuur uit. Na ongeveer vijf minuten kan je het ei voorzichtig eruit halen. Snijd het – indien nodig -aan de zijkanten iets bij.
Maar je kunt zo ook in een vormpje pocheren. Neem hiervoor een siliconen bakvorm, vet deze goed in en lepel er dan een klein beetje water in. Breek een ei en doe dit in het vormpje. Zet een pan met heet water op het vuur en zet de bakvorm hierin. Dek de bakvorm af met folie of een bord. Laat dit zachtjes ongeveer 10 minuten borrelen tot de eieren net gaar zijn. Laat ze iets afkoelen en lepel ze dan voorzichtig uit de vormpjes.
Tips:
- Verse asperges herken je aan de glans, de snijvlakken die niet zijn uitgedroogd en het piepende geluid dat ze maken als je ze tegen elkaar wrijft.
- In plaats van gepocheerde eieren, kan je dit ook serveren met (zacht)gekookte eieren.
- De gekookte eieren kunnen fijngehakt worden of doormidden gesneden.
- Als je het gerecht koud wilt serveren, maak dan een lekkere daslookmayonaise in plaats van de botersaus erbij.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Asperges met gepocheerd ei en ham:
Ingrediënten
- 6 witte asperges
- 2 eieren
- 6 dunne plakjes ham
- 50 gr boter
- 6 blaadjes daslook of andere groene kruiden
Instructies
- Schil de asperges en breek de harde onderste gedeeltes eraf. Kook de asperges zoals hierboven* vermeld.
- Pocheer of kook ondertussen de eieren zoals ik hierboven heb omschreven.
- Smelt de boter in een pannetje op laag vuur.
- Vorm de plakjes ham tot roosjes.
- Haal de asperges uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Leg ze op de borden.
- Leg een eitje en de hamroosjes erbij en garneer met groene kruiden.
- Geef de gesmolten boter er apart bij.