Deze asperge en roodlofsalade zit boordevol heerlijke groenten en is een perfecte, gezonde lunchoptie. Witte asperges op roodlofblaadjes, bestrooid met geitenkaas pearls en pistachenoten. Niet alleen prachtig om te zien, maar ook nog eens superlekker.
Erbij serveer je een mayonaise gemaakt van gekookte eieren die je op smaak brengt met daslook.
Saus
In dit recept worden de gekookte eieren omgetoverd tot een luchtige saus die met de daslook een hartige basis vormt voor knapperige groenten. De gekookte eiermayonaise is heerlijk in combinatie met deze salade, maar kan op talloze manieren worden gebruikt. Serveer het met groentesticks, onder elke andere salade of met crackers.
Salade
En nu terug naar de salade! Als je roodlof nog niet kent, het is een bittere bladgroente. Radicchio is vergelijkbaar in die zin dat het een bittere bladgroente is, maar dan met wit-aderige rode bladeren. Deze bittere groente vormt de perfecte achtergrond voor de asperges in deze salade.
Verzamel je ingrediënten, maak de simpele saus en hussel alles door elkaar. Eet het als lunch of bijgerecht.
Roodlof
Roodlof is een soort kruising tussen witlof en radicchio. De smaak lijkt op die van witlof, maar is iets bitterder en is rauw in een salade op zijn lekkerst. Het blad is wit en loopt uit in een prachtige donkerrode kleur.
Als je een roodlof koop, kijk dat wel of ze stevig en onbeschadigd zijn. En dat het snijvlak niet bruin verkleurd is. Je kunt roodlof zeker een week vers houden in een papieren zak in de koelkast.
Roodlof is in principe het hele jaar te koop in ons land.
En ik heb nog meer roodlofsalade voor jullie:
- Rode salade met roodlof, biet en blauwe kaas
- Roodlof salade met honingraat
- Roodlofsalade met bietjes en nagelhout
Asperges
Het aspergeseizoen is niet zo lang, dus als je asperges ziet liggen koop ze dan snel en maakt dit heerlijke recept ermee.
Ben jij ook zo dol op asperges? Nou dan heb ik heel veel recepten voor jou. Typ asperge op de zoekbalk rechtsboven en dan komen ze allemaal tevoorschijn.
Tips:
- En als je dit niet tijdens het aspergeseizoen maakt, zou ik misschien schorseneren, pastinaak of pompoen gebruiken. Dat moet ik misschien ook eens proberen!
- Als je geen roodlof kunt vinden bij jouw groenteboer, maak het dan met witlof en groene asperges.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Asperge en Roodlofsalade:
Equipment
- staafmixer
Ingrediënten
- 4 asperges
- 1 roodlof
- 2 el geitenkaas pearls
- 1 el pistachenoten
Saus
- 5 daslookblaadjes
- 2 gekookte eieren
- 3 el zonnebloemolie
- 1 el appelciderazijn
- 2 el water
- 1 tl Dijonmosterd
- peper en zout
Instructies
- Saus: Spoel de daslookblaadjes schoon en snijd ze fijn.
- Doe de gekookte eieren, olie, azijn, water en mosterd in een hoge beker en pureer dit tot een saus met een staafmixer. Als het te dik is, kan je nog wat olie, azijn of water toevoegen.
- Voeg het daslook toe en mix dit door de saus. Breng op smaak met peper en zout.
- Schil de asperges, snijd ze schuin in stukken van 5 cm en snijd deze stukken in de lengte doormidden.
- Kook de asperges in ongeveer 5-7 minuten gaar in gezouten water.
- Giet dan af en spoel af met koud water. Laat goed uitlekken en dep ze dan droog.
- Haal de blaadjes van de roodlofsalade stronk en leg ze op een bord.
- Leg de asperges op de roodlof.
- Bestrooi met geitenkaas pearls en pistachenoten.
- Lepel de saus erop en serveer direct.