Ik zal het maar bekennen…..ik hou niet van oliebollen! Manlief wel, dus die koop ik dan maar voor hem, maar zelf ga ik geen oliebollen bakken. Mijn ouders bakten ze vroeger wel, maar ik vond ze als kind al niet lekker. Appelbeignets en appelflappen lust ik wel en die wil ik nog wel eens maken. Maar nu heb ik een alternatief gemaakt voor de oliebol, namelijk deze zalige appeltaart appelbollen. Ik noem het maar appelbollen, maar je kunt het ook appel fritters noemen. Gefrituurde appelbollen met de smaak van appeltaart, dit wil je proeven!
Appelbollen
De appelbol gebakjes van mijn moeder zijn fameus. Elke keer als er iemand op bezoek komt bij haar, maakt ze deze. Ik heb het recept aan haar gevraagd en deze voor jullie uitgewerkt. Het lijkt heel simpel, maar er zijn wel wat trucjes om ze te maken. Hier vind je het recept van mijn moeders appelbollen.
Deze appeltaart appelbollen, zijn dus heel anders dan de gebakjes van mijn moeder. Ik heb een beslag gemaakt van appel in dunne reepjes gesneden, rozijnen en walnoten. Met een ijsschep hier bolletjes van gemaakt en deze gefrituurd. Het resultaat is een heerlijke bol met de smaak van een appeltaart.
Gebruik een niet te grote ijsschep hiervoor, heb je die niet dan kan je met twee lepels een bergje beslag vormen. Met een lepel schep je wat beslag uit de kom en met de andere lepel schuif je het in de olie.
Frituur niet te veel bollen tegelijk, maar doe dit in porties. Je kunt ze vlak voor het eten bakken, of je bakt ze van tevoren en pimpt ze op in de warme oven.
Saus
Ik heb er een lekker sausje bij gemaakt van verse roomkaas en deze gezoet met honing en op smaak gebracht met een beetje speculaaskruiden. Dit is de slagroom op de appeltaart zeg maar. Ook zonder de saus zijn de appelbollen heerlijk, maar met saus extra lekker natuurlijk.
Maak de saus van tevoren, zodat je gelijk kunt aanvallen als de appelbollen gefrituurd zijn.
Tips:
In plaats van speculaaskruiden kan je ook kaneelpoeder gebruiken.
Deze Gin en Tonic appelbeignets, Luchtige kwarkbollen, Churros kransjes en Luchtige ricotta bollen zijn ook heerlijke alternatieven voor oliebollen.
Recept Appeltaart appelbollen:
Ingredients
- 3-4 appels
- 40 gr walnoten
- 40 gr rozijnen
- 110 gr zelfrijzend bakmeel
- 3 el rietsuiker
- 1 tl speculaaskruiden
- 1 ei
- poedersuiker
- 1 ltr olie
- 200 gr verse roomkaas
- 3-4 el honing
- ½ tl speculaaskruiden
Instructions
- Saus: Maak eerst de saus door de roomkaas met de honing en speculaaskruiden te mengen met een garde (niet met een mixer). Doe het in een kommetje.
- Verhit de olie in een wok of pan tot 175°C.
- Leg een bord voorzien van keukenpapier klaar.
- Spoel de appels schoon en maak ze droog. Snijd ze dan met schil met een mandoline in dunne lucifers of rasp ze. Doe dit in een grote kom.
- Hak de walnoten en rozijnen grof en doe dit bij de appel in de kom en meng dit met elkaar. Voeg nu de bloem, rietsuiker en speculaaskruiden toe en meng dit door het appelmengsel.
- Kluts het ei en meng dit als laatste door het mengsel in de kom. Lijkt het te nat, voeg dan nog wat bloem toe.
- Schep met een kleine ijsschep wat beslag uit de kom en laat dit voorzichtig in de hete olie zakken. Bak ongeveer 5-6 appelbollen goudbruin in ongeveer 4-5 minuten in de hete olie.
- Draai ze wel af en toe om en schep ze dan uit de olie en laat ze uitlekken op het bord met keukenpapier. Herhaal dit tot het beslag op is.
- Leg ze dan op een bord, bestrooi ze met poedersuiker en serveer ze met de saus.