Amerikaanse benamingen voor vleessoorten

Ga je wel eens op reis of vakantie naar Amerika? Dan ga je daar waarschijnlijk wel vaak uit eten. Mij duizelde het altijd als ze alle soorten steaks noemden. Geen idee welk stuk vlees ik bestellen moest. Maar in de loop der jaren heb ik mijn weg op de Amerikaanse menukaarten wel leren kennen. Uiteraard met behulp van mijn ‘Amerikaanse’ hubbie. Ik heb de meest voorkomende Amerikaanse benamingen voor vleessoorten op een rijtje gezet en daarbij ook nog – voor het geval je naar een echt BBQ restaurant gaat – de steak/vleesbenamingen die je daar kunt aantreffen.

 

Biefstuksoorten:

 

Baby top Biefstuk
Fillet Ossenhaas, Haasbiefstuk, Chateaubriand, Tournedos
Filet Mignon Ossenhaas, de punt
Porterhouse Lijkt op T-bone (meer ossenhaas/minder entrecote)
Rib-eye steak Rib-eye
Rump steak Lendebiefstuk
Sirloin Steak Entrecote (lende)
Striploin steak/New York strip Entrecote (rib)
T-bone steak Steak met bot (ossenhaas/entrecote)
Tenderloin Ossenhaas

 

BBQ:

 

Brisket Puntborst (borststuk)
Brisket point Puntborst (bovenliggende spier van de puntborst)
Brisket flat Puntborst (onderliggende spier van de puntborst)
Chuck eye steak broertje van de rib-eye (van 1e rib-eye van de nek)
Chuck tender Schouderbiefstuk
Flank steak Bavette (vinkenlap)
Flat iron steak Sukade gesneden als steak
Flat ribs Ribstuk uit de flank met been (gezaagd)
Hanger steak/Butcher’s steak Longhaas (Onglet)
Petite tender/Fish muscle Diamanthaas (Jodenhaas)
Prime rib Côte du boeuf
Rib steak Lende biefstuk
Roast beef/Rump roast Rosbief (achtermuis)
Rump cap Picanha (staartstuk)
Rump steak Dikke lende (heupstuk)
Short loin Dunne lende
Short ribs Ribstuk uit de flank met korte stukjes been (gezaagd)
Silverside Platte bil
Skirt steak Langgerekte steak uit het middenrif
Tomahawk steak Rib-eye (maar dan met het lange been er nog in?
Top round steak Kogelbiefstuk
Topside Bovenbil (Hollandse biefstuk)

 

Varkensvlees BBQ:

 

Baby backs Lende spareribs
Bacon Buikspek gerookt en gezouten
Blade steak Schouderkarbonade
Boston butt Bovenste deel van de schouder (pulled pork)

(met het schouderblad)

Joint Rollade
Picnic Onderste deel van de schouder (pulled pork)

(met het bovenbeen)

Pig wings Oerhammetjes
Pork belly Buikspek
Pork chop Riblarbonade
Pork loin Lende (filet)
Pork neck Procureur
Pork tenderloin Varkenshaas
Rack of pork Varkensrack
Roast Braadstuk
St.Louis ribs Buikspareribs (recht gezaagd)
Whole Hog Heel varken

 

Lees ook mijn blog over Verschillende soorten biefstuk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *