Ga je wel eens op reis of vakantie naar Amerika? Dan ga je daar waarschijnlijk wel vaak uit eten. Mij duizelde het altijd als ze alle soorten steaks noemden. Geen idee welk stuk vlees ik bestellen moest. Maar in de loop der jaren heb ik mijn weg op de Amerikaanse menukaarten wel leren kennen. Uiteraard met behulp van mijn ‘Amerikaanse’ hubbie. Ik heb de meest voorkomende Amerikaanse benamingen voor vleessoorten op een rijtje gezet en daarbij ook nog – voor het geval je naar een echt BBQ restaurant gaat – de steak/vleesbenamingen die je daar kunt aantreffen.
Biefstuksoorten:
Baby top | Biefstuk |
Fillet | Ossenhaas, Haasbiefstuk, Chateaubriand, Tournedos |
Filet Mignon | Ossenhaas, de punt |
Porterhouse | Lijkt op T-bone (meer ossenhaas/minder entrecote) |
Rib-eye steak | Rib-eye |
Rump steak | Lendebiefstuk |
Sirloin Steak | Entrecote (lende) |
Striploin steak/New York strip | Entrecote (rib) |
T-bone steak | Steak met bot (ossenhaas/entrecote) |
Tenderloin | Ossenhaas |
BBQ:
Brisket | Puntborst (borststuk) |
Brisket point | Puntborst (bovenliggende spier van de puntborst) |
Brisket flat | Puntborst (onderliggende spier van de puntborst) |
Chuck eye steak | broertje van de rib-eye (van 1e rib-eye van de nek) |
Chuck tender | Schouderbiefstuk |
Flank steak | Bavette (vinkenlap) |
Flat iron steak | Sukade gesneden als steak |
Flat ribs | Ribstuk uit de flank met been (gezaagd) |
Hanger steak/Butcher’s steak | Longhaas (Onglet) |
Petite tender/Fish muscle | Diamanthaas (Jodenhaas) |
Prime rib | Côte du boeuf |
Rib steak | Lende biefstuk |
Roast beef/Rump roast | Rosbief (achtermuis) |
Rump cap | Picanha (staartstuk) |
Rump steak | Dikke lende (heupstuk) |
Short loin | Dunne lende |
Short ribs | Ribstuk uit de flank met korte stukjes been (gezaagd) |
Silverside | Platte bil |
Skirt steak | Langgerekte steak uit het middenrif |
Tomahawk steak | Rib-eye (maar dan met het lange been er nog in? |
Top round steak | Kogelbiefstuk |
Topside | Bovenbil (Hollandse biefstuk) |
Varkensvlees BBQ:
Baby backs | Lende spareribs |
Bacon | Buikspek gerookt en gezouten |
Blade steak | Schouderkarbonade |
Boston butt | Bovenste deel van de schouder (pulled pork) (met het schouderblad) |
Joint | Rollade |
Picnic | Onderste deel van de schouder (pulled pork) (met het bovenbeen) |
Pig wings | Oerhammetjes |
Pork belly | Buikspek |
Pork chop | Riblarbonade |
Pork loin | Lende (filet) |
Pork neck | Procureur |
Pork tenderloin | Varkenshaas |
Rack of pork | Varkensrack |
Roast | Braadstuk |
St.Louis ribs | Buikspareribs (recht gezaagd) |
Whole Hog | Heel varken |
Lees ook mijn blog over Verschillende soorten biefstuk.