Ben je op zoek naar een smakelijk visrecept met veel eiwitten? Vandaag laten we je zien hoe je de beste airfryer bang bang zalm maakt. Deze heerlijke zalm uit de airfryer is zo mals en smaakvol, en de saus is om te smullen. Je wilt nooit meer zalm op een andere manier klaarmaken!
Bang bang zalm
Bang bang zalm is knapperig, zoet, pittig en oh zo romig! Dit is een supermakkelijk recept met slechts een paar ingrediënten. En het is supersnel klaar, of je het nu bakt of in de airfryer doet. Serveer met extra bang bang saus, een topping van lente-uitjes en koriander en serveer het met je favoriete groente!
Deze bang bang zalm is mijn go-to recept als ik zin heb in iets makkelijks, lichts en voedzaams. Als je wel eens bang bang garnalen hebt gegeten, dan is dit recept een variant daarop, alleen hebben we de garnalen vervangen door zalm. Maar dankzij de saus heeft het dezelfde heerlijke smaak en aroma.
En als ik ‘makkelijk’ zeg, bedoel ik ook echt gemakkelijk! Het enige wat je hoeft te doen is de zalmfilets te bestrijken met de bang bang saus en de vis te bakken of in de airfryer te doen. Het hele proces van begin tot eind duurt slechts 20 minuten.
Ingrediënten:
- Zalmfilets: vormen een malse, sappige basis voor het gerecht en hebben een rijke, lichtzoete smaak die uitstekend combineert met de pittige bang bang-saus. Je kunt een grote zalmfilet nemen of aparte filets.
- Mayonaise: Vormt de romige basis van de bang bang-saus en voegt een rijke, pittige smaak toe die perfect bij de zalm past.
- Zoete chilisaus: Voegt een zoete en pittige smaak toe aan de bang bang saus, en vormt een heerlijk contrast met de romige mayonaise en de zalm.
- Sriracha: Geeft de saus een extra laag pit, versterkt de pittigheid en voegt complexiteit toe aan het algehele smaakprofiel van het gerecht.
- Lente-ui en koriander: Voegen een frisse, licht scherpe noot toe aan het gerecht, zorgt voor een mooi kleurcontrast en een smaakexplosie die de rijke smaak van de saus accentueert.
- Anti-aanbakspray (bij gebruik in de airfryer): zorgt ervoor dat de zalm niet aan de airfryer blijft plakken, zodat deze gelijkmatig gaart en een mooie goudbruine buitenkant krijgt.
Wat is bang bang saus?
Bang bang saus is een magische combinatie van slechts drie ingrediënten: mayonaise, zoete chilisaus en sriracha.
Deze drie ingrediënten vormen een basissaus. Ik heb er ook een beetje honing en citroensap aan toegevoegd, omdat ik de extra zoetzure smaken. Je kunt deze weglaten als je alleen het basisrecept wilt.
Het is een pittige smaakmaker en tilt alles wat je eraan toevoegt naar een hoger niveau, zoals onze zalmfilets. Je kunt het gebruiken bij garnalen, kip en zelfs groenten zoals bloemkool.
Erbij
- Serveer de zalm met licht geroosterde of gebakken groenten zoals asperges, broccoli, courgette, etc.
- Of bloemkoolrijst voor een koolhydraatarme optie.
- Serveer de zalm op een bedje van gekookte rijst voor een ware smaakexplosie!
- En zoetzuur van wortelen of komkommer is er ook lekker bij.
Tips:
- Alle airfryers zijn anders, dus de kooktijden en temperaturen kunnen enigszins variëren per model en merk. De kooktijd is ook afhankelijk van de dikte en grootte van de filets.
- Controleer de gaarheid door een vleesthermometer in het dikste deel van de gebakken zalm te steken. Deze moet 63°C aangeven.
- Als je saus over hebt, kan je die een paar weken afgedekt in de koelkast bewaren.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Airfryer Bang Bang Zalm:
Equipment
- airfryer
Ingrediënten
- 500 gr zalm
- zout
- 2 lente-uitjes fijngesneden
- 5 gr koriander
Saus
- 5 el mayonaise
- 2 el sriracha
- 2 el zoete chilisaus
- 1 el honing
- ½ el citroensap
Instructies
- Meng alle ingrediënten van de saus met elkaar in een kom.
- Dep de zalm(filets) droog en bestrooi het met een beetje zout.
- Bestrijk de zalmfilets met de helft van de saus met een kwastje, en zorg ervoor dat ook de zijkanten bedekt zijn.
- Als je een oven gebruikt, verwarm deze dan voor op 200°C.
- Leg de zalm met de huid naar beneden op een ingevette bakplaat en bak gedurende 15 minuten.
- Als je een airfryer gebruikt, bestrijk dan het mandje van de airfryer met een beetje olie en verwarm het voor op 200°C.
- Leg de zalmfilets in een enkele laag met de huid naar beneden en bak ze 10-12 minuten.
- Als de zalm gaar is haal je deze uit de oven/airfryer en lepel je de rest van de saus erover.
- Garneer met fijngesneden lente-uitjes en korianderblaadjes.
- Serveer direct.