En weer zo’n heerlijk recept van Boor van @domainemalpaskookt. Aardappeltjes uit de oven met Reblochon heet haar recept. Ik noem het Aardappelpotjes uit de oven met spek en kaas. Dit omdat ik het gerecht in kleine ovenpotjes (ramaquins) heb bereid. Volgens mij wordt dit gerecht Tartiflette genoemd in Frankrijk. Dit aardappelgerecht wordt in een grote ovenschaal bereid, maar ik vond het leuk om er éénpersoons porties van te maken.
Ik heb dit recept gekozen vanwege de Reblochon. Dit is een Franse roodschimmel kaas, gemaakt van rauwe koeienmelk . Boor vertelt je alles over deze kaas in haar recept.
Maar ja, zie die kaas maar eens te vinden in ons dorp. Uiteindelijk vond ik de kaas op de markt. Gelukkig maar. Deze kaas heeft toch een bijzondere smaak die dit gerecht zo lekker maakt.
Als jij de kaas niet kunt vinden, vraag jouw kaasboer om een goed alternatief.
Franse aardappelgerechten
En nog zo’n heerlijk Frans recept is deze Aardappelpuree met kaas en knoflook. Probeer die ook eens.
Ingrediënten
- klont roomboter
- 500 gr vastkokende aardappel
- 100 gr spekreepjes
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook
- 1 scheut witte wijn
- 200 gr Reblochon, in blokjes
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Vet de ovenpotjes in met de roomboter.
- Schil de aardappelen en rasp ze met een mandoline of in een keukenmachine.
- Bak de spekreepjes in een grote bakpan of wok, voeg de ui en knoflook toe en bak dit nog even mee. Giet de witte wijn erbij en laat dit inkoken.
- Roer nu de aardappelrasp erdoor en haal de pan van het vuur. Roer nu de kaasblokjes erdoor, breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel het mengsel over de zes potjes en zet ze in de oven.
- Bak in ongeveer 25-30 minuten in de oven tot het goudbruin en gaar is.