De Paasdagen staan voor de deur, dat betekent dat we met eieren aan de slag gaan. Je kunt de eieren koken, bakken, pocheren, of een omelet, roerei of gevulde eieren ervan maken. We gaan het nu hebben over het perfect gekookte ei. Je denkt misschien, hoe moeilijk is dat nou? Maar een eitje perfect naar wens koken is even een handigheid. En het perfect gekookte ei is voor iedereen anders. De een houdt van een zachtgekookt ei en de andere weer van een hardgekookt ei. Wat is jouw voorkeur?
Hoe kook je een ei?
De beste manier is om de eieren in een pan met koud water te leggen en deze op het vuur te zetten. Zodra het water kookt, zet je de kookwekker aan. Zet het vuur iets zachter zodat het licht borrelt tijdens het koken.
Je kunt de eieren ook in een pan met kokend water leggen. Het voordeel hiervan is dat je de kooktijd exacter kunt meten, maar het nadeel is dat de eieren kapot kunnen koken.
Een gaatje prikken in de bolle kant van de schaal kan voorkomen dat de eierschaal barst tijdens het koken. Je hebt hiervoor speciale keukengerei voor, maar met een punaise kan je ook een gaatje prikken.
Ik heb voor het koken medium grote eieren genomen. Natuurlijk verschilt de kooktijd per grootte van het ei, hoe vers ze zijn of dat ze net uit de koelkast komen of niet.
Voor grotere of kleinere eieren moet je een minuutje meer of minder rekenen.
Hoe meer eieren je in de pan doet, hoe langer het duurt. Dus als je bijvoorbeeld 20 eieren wilt koken, reken dan zeker 1 of 2 minuten extra.
Als je de eieren kookt vanaf koud water, hebben ze iets minder lang nodig, dan wanneer je de eieren in kokend water legt.
En om te voorkomen dat het ei helemaal leegloopt als het gebarsten is, kan je zout in het water doen. Het zout zorgt ervoor dat het eiwit sneller stolt.
Een ei laten schrikken
Als de eieren gekookt zijn, laat je de eieren ‘schrikken’. Je giet de pan met heet water af en laat koud stromend water in het pannetje lopen. Of je haalt de eieren uit de pan en legt ze in een bak met ijskoud water. Hierdoor voorkom je dat het ei verder gaat garen en kan je het ei beter pellen.
Als een ei te lang gekookt heeft, verschijnt er een groenblauwe kleur rond de dooier en het eiwit wordt rubberachtig. Dit wil je niet, dus niet te lang koken!
Het pellen van verse eieren is wat moeilijker dan bij wat oudere eieren.
Wil je een zacht, halfzacht of hardgekookt ei?
Ik heb de eieren (M) dus in koud water aan de kook gebracht.
Als je van hele zacht gekookte eieren houdt, dan kook je deze 3 minuten. Het eiwit is niet meer te zacht en de dooier lekker lopend. Voor een groter ei, moet je het ei een minuutje langer koken.
Houd je van halfzacht/zacht dan kook je ze 4 minuten.
5 minuten is halfzacht gekookt eitje.
6 minuten is een perfect gekookt ei, niet te zacht en niet te hard.
7 minuten is al aardig hard gekookt
Hard gekookt ei 8 minuten
Zeer hard gekookt ei 9 minuten
Te hard ei 10 minuten, het eiwit wordt dan wat rubberachtig en dat wil je eigenlijk niet.
Eieren 8, 9 en/of 10 minuten gekookt zou ik voor een eierensalade of gevulde eieren maken gebruiken.
J. Kloes
juni 19, 2018 @ 10:34 am
Gaatje prikken in de bolle kant daar zit de luchtkamer. Als je niet goed het verschil kunt zien tussen de bolle en puntige kant van het ei dompel je het ei eerst onder in het pannetje met koudwater, het ei kantelt zich een beetje met de luchtkamer naar boven. Dus dan weet je het.
Hanneke de Jonge
juni 19, 2018 @ 10:54 am
Dankjewel voor de tip.