Libanese gehaktspiesjes

Libanese gehaktspiesjes is een soort gehaktbal, op smaak gebracht met ui en kruiden, gevormd aan een spies en vervolgens gegrild. Dit is slechts één van de vele grillrecepten waar de Libanezen beroemd om zijn! Het is een kofta, ook wel köfte genoemd. Dit is een gerecht van gekruide gehaktballetjes of -spiesjes, vaak gemaakt van lams- of rundergehakt. Het is een typisch vleesgerecht uit het Midden-Oosten, Turkije en Griekenland. De naam ‘kofta’ komt van het Perzische woord ‘kūfta’, wat gemalen betekent. De vorm van het gehakt kan variëren, van rond tot ovaal.

Libanese Kofta

Denk aan kofta als een hamburger of gehaktbal gemaakt met rundergehakt, lamsgehakt of zelfs kipgehakt. Kofta wordt meestal aan een spiesje geregen en vervolgens perfect gegrild op een grill, maar kan ook in de oven of in de grillpan worden gebakken. De unieke kofta smaak en het heerlijke aroma zijn te danken aan de kruiden, met name ui, knoflook en kruiden zoals verse peterselie en munt, evenals kaneel. Goed bereid is het smeuïg, sappig en een absoluut verrukkelijk hoofdgerecht!

Kofta wordt gegeten direct van de grill, vaak met een platbrood met andere garnituren zoals hummus of labneh.

Smaak

De smaak van kofta kan het best worden omschreven als een gehaktbal uit het Midden-Oosten. Goed bereid is het sappig, mals en smaakvol! Gehaktballen worden meestal zacht gemaakt met paneermeel en melk, maar kofta is steviger, waardoor het gemakkelijk aan spiesjes kan worden geregen en gegrild. De kruiden uit het Midden-Oosten in het vleesmengsel geven het zijn unieke en heerlijke smaak.

Hoewel rundergehakt en lamsgehakt waarschijnlijk de populairste vleessoorten zijn voor kofta, is elk soort gehakt prima, inclusief kip. Het is belangrijk om gehakt te kopen met een matig vetgehalte (ongeveer 85%), zodat je kebabs lekker sappig blijft.

Maken

  1. Meng in een grote kom of keukenmachine het gehakt met de ui, peterselie, munt, zout, zwarte peper en specerijen. Verdeel de ingrediënten gelijkmatig over het gehakt en meng alles met je handen.
  2. Je zult zien dat het vleesmengsel vrij zacht is. Zet het vlees in de koelkast om te koelen en de smaken te laten intrekken, minstens een uur tot maximaal een hele dag.
  3. Het is absoluut belangrijk om kofta niet te gaar te bakken! We zijn op zoek naar malse, sappige gehaktspiesjes die alleen te bereiken is als het vlees maximaal medium gaar is. Gril het op middelhoog vuur, zodat je meer controle hebt over de baktijd. Zorg ervoor dat je de kofta invet voordat je gaat grillen, zodat het niet aanbakt.

Libanese gehaktspiesjes

Tips:

  • Ik heb de spiesjes geserveerd met een Tabouleh van parelcouscous.
  • Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.

Recept Libanese gehaktspiesjes:

Libanese gehaktspiesjes is een soort gehaktbal, op smaak gebracht met ui en kruiden, gevormd aan een spies en vervolgens gegrild
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Midden Oosten
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 500 gr rundergehakt
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 3 el fijngehakte peterselie
  • 3 el fijngehakte munt
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • ½ tl kaneel
  • peper en zout
  • 2 el olijfolie

Instructies
 

  • Meng in een middelgrote kom het rundvlees met de ui, peterselie, munt, zout, peper en kaneel.
  • Verdeel het vleesmengsel in 8 delen. Vorm hiervan 8 langwerpige gehaktstaafjes.
  • Prik er in de lengte in met een houten spies. Blijf de kofta vormen tot hij langer en dunner is aan de spies. Herhaal dit proces met de rest van het vlees.
  • Laat het minstens een uur en maximaal een dag in de koelkast staan.
  • Verwarm de grillpan voor op middelhoog vuur.
  • Bestrijk de gehaktspiesjes met olie.
  • Leg de spiesjes op de grillpan. Gril ze ongeveer 2-3 minuten, of tot ze goudbruin zijn met zwarte strepen aan de onderkant.
  • Draai de spiesjes om en gril ze nog 4-5 minuten tot ze gaar zijn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating