Amerikaanse benamingen voor vleessoorten

Amerikaanse benamingen voor vleessoorten

Ga je wel eens op reis of vakantie naar Amerika? Dan ga je daar waarschijnlijk wel vaak uit eten. Mij duizelde het altijd als ze alle soorten steaks noemden. Geen idee welk stuk vlees ik bestellen moest. Maar in de loop der jaren heb ik mijn weg op de Amerikaanse menukaarten wel leren kennen. Uiteraard met behulp van mijn ‘Amerikaanse’ hubbie. Ik heb de meest voorkomende Amerikaanse benamingen voor vleessoorten op een rijtje gezet en daarbij ook nog – voor het geval je naar een echt BBQ restaurant gaat – de steak/vleesbenamingen die je daar kunt aantreffen.

 

Biefstuksoorten:

 

Baby topBiefstuk
FilletOssenhaas, Haasbiefstuk, Chateaubriand, Tournedos
Filet MignonOssenhaas, de punt
PorterhouseLijkt op T-bone (meer ossenhaas/minder entrecote)
Rib-eye steakRib-eye
Rump steakLendebiefstuk
Sirloin SteakEntrecote (lende)
Striploin steak/New York stripEntrecote (rib)
T-bone steakSteak met bot (ossenhaas/entrecote)
TenderloinOssenhaas

 

BBQ:

 

BrisketPuntborst (borststuk)
Brisket pointPuntborst (bovenliggende spier van de puntborst)
Brisket flatPuntborst (onderliggende spier van de puntborst)
Chuck eye steakbroertje van de rib-eye (van 1e rib-eye van de nek)
Chuck tenderSchouderbiefstuk
Flank steakBavette (vinkenlap)
Flat iron steakSukade gesneden als steak
Flat ribsRibstuk uit de flank met been (gezaagd)
Hanger steak/Butcher’s steakLonghaas (Onglet)
Petite tender/Fish muscleDiamanthaas (Jodenhaas)
Prime ribCôte du boeuf
Rib steakLende biefstuk
Roast beef/Rump roastRosbief (achtermuis)
Rump capPicanha (staartstuk)
Rump steakDikke lende (heupstuk)
Short loinDunne lende
Short ribsRibstuk uit de flank met korte stukjes been (gezaagd)
SilversidePlatte bil
Skirt steakLanggerekte steak uit het middenrif
Tomahawk steakRib-eye (maar dan met het lange been er nog in?
Top round steakKogelbiefstuk
TopsideBovenbil (Hollandse biefstuk)

 

Varkensvlees BBQ:

 

Baby backsLende spareribs
BaconBuikspek gerookt en gezouten
Blade steakSchouderkarbonade
Boston buttBovenste deel van de schouder (pulled pork)

(met het schouderblad)

JointRollade
PicnicOnderste deel van de schouder (pulled pork)

(met het bovenbeen)

Pig wingsOerhammetjes
Pork bellyBuikspek
Pork chopRiblarbonade
Pork loinLende (filet)
Pork neckProcureur
Pork tenderloinVarkenshaas
Rack of porkVarkensrack
RoastBraadstuk
St.Louis ribsBuikspareribs (recht gezaagd)
Whole HogHeel varken

 

Lees ook mijn blog over Verschillende soorten biefstuk.


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden