Lamsgehakt op smaak gebracht en als een platte gehaktschijf in z’n geheel gebakken in een gietijzeren pan. Dat is deze Tepsi kebab met spinazieyoghurt. Het is een recept van Sabrina Ghayour en ik ben groot fan van haar Midden-Oosterse recepten.
Tepsi kebab
Dit is een Turkse kebab welke in de oven gebakken wordt. Ik heb het in een pan gemaakt die geschikt is voor de oven, maar in Turkije maken ze van het gehakt vaak een hele grote ronde schijf (een soort mega hamburger) en bakken ze die zo in de oven.
Het lamsgehakt wordt op smaak gebracht met fijngesneden uien, specerijen en kruiden en afgetopt met een tomatensaus.
Het gehakt op smaak brengen duurt even, maar als het eenmaal in de oven staat is het snel klaar. Je kunt het gehakt natuurlijk ook de avond van tevoren aanmaken, in de pan doen en afgedekt in de koelkast zetten om het de volgende dag in de oven te schuiven.
Je kunt het als hoofdgerecht serveren, maar het is natuurlijk ook een leuke borrelhap.
Ik koop het lamsgehakt altijd in een Turkse supermarkt. Het lamsvlees daar is van goede kwaliteit en toch een stuk goedkoper dan de ‘gewone’ slager. En in die winkel koop ik ook de sumac en pul biber die op de yoghurtsaus gebruikt wordt.
Pul biber* is de Turkse naam voor rode pepervlokken. Dit wordt veel gebruikt in de Midden-Oosterse keuken. Het wordt gemaakt van de aleppo peper, deze worden gedroogd en vervolgens worden de zaadjes verwijderd en dan worden de pepers grof gemalen. Daarom zijn deze pepervlokken niet zo heel erg pittig.
Als je deze peper koopt kan je het voor nog veel meer recepten gebruiken. In dressings op salades, strooi het over watermeloensalade met feta en munt. Ook lekker over of in de hummus, in soepen, over gebakken aardappeltjes of in de marinade voor vlees.
Je kunt de pul biber ook vervangen door chilivlokken, maar pas op dit is wel iets pittiger.
Tips:
- De yoghurtsaus is superlekker met de spinazie, knoflook en walnoten. Daarom zal ik jou adviseren deze er wel bij te maken. Ook dit kan je weer ruim van tevoren klaarmaken.
- Ik heb de rode ui in dunne ringen gesneden en dit een uurtje in rodewijnazijn gelegd, dit geeft een lekker zuurtje bij het vlees.
- Als je geen lamsgehakt kunt vinden of je houdt er niet van, kan je ook rundergehakt of gehakt h.o.h. gebruiken.
- Je kunt platte broden of een groot Turks brood serveren bij dit recept.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.
Recept Tepsi kebab met spinazieyoghurt:
Ingrediënten
Kebab
- 500 gr lamsgehakt
- 2 lenteuien
- 3 tenen knoflook
- 1 rode puntpaprika
- 1 bosje peterselie
- 2 el tomatenpuree
- 1 el pul biber*
- 1 el komijnpoeder
- 1 el bakpoeder
- Peper en zout
Spinazieyoghurt
- 100 gr spinazie
- 250 gr Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook
- 40 gr walnoten
- peper en zout
- olijfolie
- 1 el sumac
Erbij
- Platbrood
- 1 rode ui, in dunne ringen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220˚C.
- Doe het lamsgehakt in een grote kom.
- Snijd de lenteuien in dunne ringen, rasp de knoflook, snijd de paprika in kleine blokjes en hak de peterselieblaadjes fijn. Doe alles bij het gehakt in de kom.
- Voeg de tomatenpuree, pul biber, komijnpoeder, bakpoeder en peper en zout toe en meng alles goed door elkaar.
- Schep het gehakt in een ovenvaste pan of schaal van ongeveer 22 centimeter doorsnee en druk het goed plat. Zet dit in de oven en bak de kebab in ongeveer 18 minuten gaar.
- Yoghurtsaus: roerbak de spinazie, schep het uit de pan op een snijplank en laat afkoelen. Knijp dat het overtollige vocht uit de spinazie en hak het fijn.
- Rasp de knoflook, hak de walnoten grof en meng dit samen met de spinazie in de yoghurt. Breng op smaak met peper en zout.
- Doe de yoghurtsaus in een schaaltje, schenk er wat olijfolie over en bestrooi met de sumac.
- Haal de kebab uit de oven, garneer het met de rode ui en serveer het met de saus en brood apart.


