Ik kreeg een zak met heerlijke koffiebonen. Maar ja, die gebruik ik niet want ik heb geen koffiemaler of koffiemachine hiervoor. Ik kan ze natuurlijk weggeven, maar ik wilde er toch iets mee doen. Ineens had ik het, ik ga zelf koffielikeur maken! En als ik nou een hele grote pot ga maken, dan heb ik straks een leuke presentje voor de feestdagen. Ik ben dol op koffie en koffielikeur, dus heb ik het beste van deze twee gecombineerd in een heerlijke drank.
De koffiebonen had ik dus al, op naar de slijter om een fles drank te halen. Wodka heeft ze mij aanbevolen, kandijsuiker en vanille heb ik nog in huis. En hiermee maak je zelf een heerlijke likeur. Laat het ongeveer vier weken staan en schud de weckpot regelmatig. Daarna filter je de inhoud en dan kan het genieten beginnen.
Zelf koffielikeur maken
Met slechts een paar van de smaakmakers maak je zelf dit heerlijke drankje.
Het zelf maken van likeur lijkt misschien moeilijk, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. In principe hoef je zelf helemaal niets te destilleren en kan je gewoon voor een sterke drank zoals bijvoorbeeld wodka of jenever kiezen. Deze sterke drank is de basis voor een lekkere likeur. De wodka geeft de likeur een neutraal karakter. Wil je het minder neutraal hebben, dan kun je de wodka vervangen door bijvoorbeeld jenever, gin of een andere sterke drank.
Smaakmakers
Naast de sterke drank is natuurlijk koffie de smaakmaker van jouw likeur. Wellicht heb jij een favoriet soort koffieboon, gebruik die dan.
Je kunt ook een koffiebonen blend gebruiken van Arabica en Robusta bonen.
Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor andere bonen die jij lekker vindt.
Het vanillestokje geeft een heerlijke vanillesmaak aan de koffielikeur. Gebruik het liefst een vanillestokje en geen vanille-essence. Je kunt eventueel wel vanillesuiker gebruiken.
Deze ingrediënten bepalen de uiteindelijke smaak. Verder ben je vrij om andere ingrediënten toe te voegen. Zoals bijvoorbeeld een kaneelstokje, steranijs of kruidnagel. Maar wees voorzichtig met die laatste twee, ze kunnen namelijk overheersen en dat wil je niet.
Maken
Je mengt alle ingrediënten in een grote weckpot en schud deze dagelijks even zodat de suiker kan oplossen in de drank. Ik heb het vier weken laten trekken en toen de smaak gecheckt.
De koffiesmaak is best uitgesproken en redelijk sterk te noemen. Deze was zo lekker en voor mij goed genoeg.
Hiervoor moet je ze wel even laten trekken in de sterke drank. Na een bepaalde tijd filter je het mengsel en houd je dus een likeur over.
Je zou daarvoor deze flesjes kunnen gebruiken. Doe er een mooi lint omheen en hang er een labeltje aan.
Nog meer drank om zelf te maken:
Probeer ook eens deze heerlijke zelfgemaakte Limoncello of Baileys.
Proost, maar drink met mate!
Tips:
Extra nodig: Weckpot met rubber sluitingsring van 1,5 liter
Het is belangrijk de weckpot goed schoon te maken. Dit kan in de vaatwasser, maar je kunt de weckpot ook ongeveer 20 minutes laten weken in het kokende water om alle bacteriën en/of nare geurtjes te verwijderen.
Als de ingrediënten in de weckpot zitten, check dan of deze echt helemaal dicht zit door de weckpot te schudden. Doe dit voor de zekerheid boven de wasbak.
In plaats van kandijsuiker kan je ook donkerbruine basterdsuiker gebruiken.
En van deze koffielikeur kan je nog een zalige Espresso Martini maken.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.