Winter-bbq is de trend van deze winter

Wie krijgt er géén hoofdpijn van, de dagelijks terugkerende vraag: ‘Wat eten we vandaag’. Het is een dagelijkse zoektocht naar gezonde variatie die ook het liefst bijzonder lekker moet zijn. Vaak blijft het dan niet alleen bij pannenkoek, pizza en paste wanneer de ‘p’ in de maand is. We grijpen vaak terug op aardappels, pasta en rijst als basisingrediënten voor het avondeten. Vaak vergeten we echter die buitenkeuken op wielen waar we in de zomer de meest magische bbq-gerechten op bereiden. Maar waarom is barbecueën eigenlijk alleen iets voor de zomer? Steeds meer mensen laten de BBQ geen stof verzamelen in de schuur maar houden um stand-by. Zo kun je ook in de herfst en winter heerlijk genieten een een out-of-the-box maaltijd grillen met de zo kenmerkende rooksmaak.

Robuuste smaken, lange garing en rook

Het voordeel van de winterse bbq-chef is dat je lekker in de winterse kou je gang kunt gaan. Je kunt van tevoren ook in alle rust je BBQ boodschappenlijst samenstellen. Geen kwebbelende familieleden die je van je culinaire taak afhouden, geen gillende en spelende kinderen die aan je hoofd zeuren met allerlei vragen wat je aan het doen bent en tot slot ook geen insecten die je lastig komen vallen terwijl je geconcentreerd vlees in de gaten houdt. Kortom je kunt heerlijk de tijd nemen zodat robuuste smaken tijdens een lange garing in de rook goed tot hun recht komen. Je kunt daarbij kiezen voor de eerlijke smaak met basic kruiden of peper en zout. Durf ook eens wat anders dan de gebaande grillpaden. Denk daarbij aan vlees dat zich goed leent om lang te garen zoals stoofvlees, spareribs, pulled pork of steaks. Kortom pak eens flink uit met verschillende vleessoorten en maak ook je eigen sauzen. Het zal je gasten op een aangename manier verrassen, terwijl ze hangend in een loungeset met een glas glühwein of een bokbiertje je grillkunsten aanschouwen.

Marineren is een must

Je kunt jezelf natuurlijk beperken tot het traditioneel kruiden van het vlees met rozemarijn, dille of een mix van andere Italiaanse kruiden. Maar met verrassende marinades zul je veel ´ah´s en oh´s tijdens het eten horen. Als je een uitgebreid menu aan je familie en gasten wilt serveren vergt dat de nodige voorbereidingstijd. Vlees kun je het beste ruim een dag van te voren marineren. Dat kan bijvoorbeeld met uien of kiwi. Het zuur van deze producten maakt het taaie weefsel van het vlees lekker mals, zodat er gegarandeerd een prettig kauwbaar stukje vlees van het rooster komt. Breng daarnaast nog een extra dimensie aan de smaak toe met een andere houtsoort. Denk daarbij aan hickory, de eik of appelhout. Laat je echter niet beperken tot je eigen culinaire kennis en smaakbeleving. Zoek op internet eens onder de zoekterm winter-bbq en je komt vast verrassende invalshoeken tegen. Ook op receptensites vind je leuke variaties op het thema winter-bbq. Maak naar aanleiding van je bbq-zoektocht een lijst met nieuwe variaties die je gaat proberen. Met een goede voorbereiding kom je in ieder geval minder snel voor verrassingen te staan. Ja en natuurlijk mogen salades, gegrilde groentes en vis niet op de winter-bbq ontbreken. Laat de koude winter maar komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *