Fattoush salade

Fattoush salade is een van oorsprong Libanese salade en wordt meestal gemaakt van geroosterd pitabrood, tomaten, komkommer, ui en veel verse kruiden.
Het is een lekkere frisse salade die heel goed geserveerd kan worden als lunch, maaltijdsalade of bij de barbecue. Het is de Arabische variant van de Italiaanse broodsalade panzanella. Door de smaakmakers zoals munt, sumak* en citroensap is het een heerlijke friszure salade. Je kunt fattoush met allerlei groenten maken zoals tomaten, radijsjes, paprika, olijven en kruiden zoals peterselie, munt, dille en/of koriander.
Sumak is een rood besje vermalen tot poeder. Het heeft een zure smaak en wordt veel gebruikt in Midden-Oosterse gerechten. Je kunt het vinden in de Turkse winkel of grote supermarkten. Mocht je het niet kunnen vinden, gebruik dan wat meer citroensap.
Baharat is een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten, je kunt ze o.a. in de grotere supermarkten vinden.

 

Probeer ook eens deze Tabbouleh salade.

Fattoush salade. Fattoush salade is een van oorsprong Libanese salade en wordt gemaakt van geroosterd pitabrood, tomaten, komkommer, ui en verse kruiden.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Barbecue, Bijgerechten, Hoofdgerechten, Lunch, Salades, Vegetarisch
Keuken Midden Oosten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 60 ml olijfolie
  • 3 el citroensap
  • 2 el granaatappelmelasse
  • 1 teentje knoflook, geraspt
  • 2 el sumac
  • peper en zout
  • 4 pitabroodjes
  • 4 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, geraspt
  • 1 el baharat kruiden
  • zout
  • 8 trostomaten
  • 10 gele tomaatjes
  • 4 oranje snackpaprika's
  • 2 kleine komkommers
  • 8 radijsjes
  • 4 lente-uien
  • 2 baby Romaine sla
  • 15 gr verse munt
  • 20 gr platte peterselie
  • 15 gr koriander

Instructies
 

  • Maak allereerst de dressing door de ingrediënten met elkaar te mengen, breng op smaak met peper en zout.
  • Verwarm de oven voor op 200˚C. Snijd de pitabroodjes doormidden. Meng 4 eetlepels olijfolie met de geraspte knoflook en baharat kruiden.
  • Smeer met een kwastje de snijkanten van de pitabroodjes hiermee in en bestrooi met zout.
  • Bak de broodjes aan beide kanten goudbruin in de oven. Laat dan iets afkoelen en breek ze in stukken.
  • Spoel de groenten schoon en snijd ze in stukken. Snijd de lente-uien in dunne ringen. Haal de blaadjes van de kruidenstengels en hak dit grof.
  • Meng de groenten, kruiden en stukken brood in een grote schaal met de dressing.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating