Ik hou van zwarte rijst, het heeft een heerlijke nootachtige smaak, gemengd met kikkererwten, zoetzuur van wortel, een goede saus en een flink wat feta. Deze zwarte rijst salade met geroosterde kikkererwten en tahinsaus is heerlijk, fris en altijd een favoriet. Het is perfect op zichzelf als lichte lunch, hoofdgerecht of als bijgerecht (met of zonder feta!).
Het feit dat een maaltijd gezond is, betekent niet dat deze saai hoeft te zijn. Met in de hoofdrol onze kenmerkende zwarte rijst met zijn aromatische, nootachtige smaak en aangenaam taaie textuur, is deze salade allesbehalve saai. We vullen het aan met verse knapperige kikkererwten, groenten, feta en een heerlijke tahinsaus.
Zwarte rijst
Ik heb pas een zwarte rijstpudding met kokosmelk gemaakt. Ik hou van de aangename textuur, de milde smaak en het zoete aroma. En deze rijst zorgt ook voor hele mooie maaltijden. Ik leef voor de lunch op vele variaties van salades, maar deze versie, met kikkererwten is mijn favoriet.
Antioxidantrijke zwarte rijst, ook wel verboden rijst genoemd, vormt de basis voor deze vegetarische rijstsalade. Als je zin hebt in iets lekkers, dan zit je met deze verboden rijstsalade goed. Naast de zwarte rijst – die een lekkere, taaie textuur heeft – is het gemaakt met kikkererwten, groenten, feta en een tahindressing.
Verboden rijst heeft een milde, nootachtige smaak. Het is volkoren (hoera!) en de korrels zijn paarszwart van kleur. Net als bosbessen en bramen bevat zwarte of verboden rijst een familie van antioxidanten, bekend als anthocyanen, waarvan is aangetoond dat ze het risico op hartziekten en kanker verminderen en tegelijkertijd de gezondheid van de hersenen bevorderen.
Zwarte rijst kan je bij o.a. Ekoplaza of online kopen.
Kikkererwten
Voor dit recept heb ik de kikkererwten geroosterd (gebakken) met lekkere specerijen, en ik kan dit niet genoeg aanbevelen. Het is gewoon een kwestie van knapperig bakken en het is de extra moeite absoluut waard.
Tips:
- Serveer de salade eventueel nog met in dunne plakken komkommer, radijsjes, verkruimelde feta en eventueel wat groene sla erbij.
- Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Zwarte rijst salade met geroosterde kikkererwten en tahinsaus:
Ingrediënten
Ingelegde wortel
- 2 grote wortels
- 50 ml witte balsamico azijn
- 50 ml water
- 1 el honing
- 1 tl zout
Kikkererwten
- 1 blikje kikkererwten (310 gr)
- 1 el olijfolie
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
Salade
- 300 gr zwarte rijst
Saus
- 4 el Griekse yoghurt
- 4 el tahin (sesampasta)
- ¼ ingelegde citroen
- 1 el honing
- peper en zout
Instructies
- Snijd de wortel in lange dunne slierten (met een spiraalsnijder). Meng de azijn met water, honing en zout en leg de wortelreepjes hierin. Laat minimaal 4 uur in de koelkast marineren.
- Kook de rijst volgens de verpakking, giet dan af en laat afkoelen.
- Rooster de kikkererwten in een koekenpan met de olie samen met de paprika- en komijnpoeder ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Laat afkoelen.
- Saus: Verwijder het vruchtvlees van de ingelegde citroen en snijd de schil fijn. Meng dit met rest de ingrediënten. Is de saus te dik voeg er dan wat nat van de ingelegde citroen bij.
- Serveer de rijst met de wortel, kikkererwten, komkommer, radijsjes (eventueel met het groen) en feta. Giet er een beetje dressing over.