Zwarte pasta met mosselen in saffraansaus

Gitzwarte pasta met schelpdieren, deze zwarte pasta met mosselen in saffraansaus is als een stilleven op je bord. Dit is een heel mooi gerecht en waarschijnlijk het snelst ‘chique’ uitziende diner dat je op tafel kunt zetten als er bezoek komt. Toen het pastawater kookte, ging ik het ongeveer 20 minuten later opdienen. Je gebruikt vooraf gekookte mosselen, maakt de saus en voegde de mosselen vlak voor het opdienen weer toe aan de saus. De saus is heel dik en luxueus met wat zoetigheid van de schelpdieren en een lekkere pittigheid van de saffraan.

Zwarte pasta

Heb je ooit zwarte pasta gegeten? Zwarte pasta, ook wel bekend als ‘nero di seppia’ in het Italiaans, is een zwarte pasta die is op kleur is gebracht met inktvisinkt. De zwarte kleurstof komt uit de inktzak van de inktvis, die vervolgens wordt gemengd met bloem om de pasta zijn kenmerkende zwarte kleur te geven. Het eindresultaat is een pastagerecht met een unieke kleur en heerlijke smaak.

Zwarte pasta zou in de 19e eeuw in Italië zijn ontstaan. Hoewel het onduidelijk is wie als eerste op het idee kwam om de kleur van inktvisinkt aan pasta toe te voegen, werd het een populair gerecht in het Middellandse Zeegebied en verspreidde het zich over de hele wereld.
Zwarte inktpasta heeft een unieke smaak die kan worden omschreven als aards, zout en licht zoet, met een gladde en glanzende textuur. Deze specifieke pasta is een feest voor zowel de smaakpapillen als de ogen.

De smaak van zwarte inktpasta is mild en delicaat, maar kan worden versterkt door andere ingrediënten toe te voegen. Zwarte pasta wordt bijvoorbeeld vaak geserveerd met zeevruchten zoals garnalen, sint-jakobsschelpen of inktvis. Daarom zal de toevoeging van deze ingrediënten een aantrekkelijke smaak toevoegen die de smaakpapillen stimuleert.

Zwarte pasta is niet zo algemeen verkrijgbaar als andere soorten pasta, maar je kunt het online vinden. Ik heb deze zwarte spaghetti online besteld bij Pastavoordeel.nl.

Mosselen

Als je het gerecht nog sneller wilt maken, kan je gekookte mosselen kopen bij de visboer. Maar zelf mosselen koken is niet moeilijk. Hoe je mosselen schoonmaakt en kookt, lees je hier.
Gebruik het kookvocht (mosselbouillon)* in de saus en kook er eventueel de pasta in voor meer smaak. Je moet de bouillon wel eerst goed zeven, zodat er geen gruis meer in zit.

Zwarte pasta met mosselen in saffraansaus

Tips:

  • Deze saus is ook ideaal om te combineren met andere visgerechten zoals garnalen, Sint-Jakobsschelpen en zelfs inktvis.
  • In de toekomst zou ik er een soort bladgroente aan toevoegen, zoals licht gestoomde spinazie, en de saus wat dunner maken met half melk, half room.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Zwarte pasta met mosselen in saffraansaus:

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten, Pasta's, Vis
Keuken Italiaans
Porties 2

Ingrediënten
  

  • ¼ tl saffraandraadjes
  • 50 ml witte wijn
  • 1 kleine ui
  • 100 ml mosselbouillon*
  • 200 gr zwarte spaghetti
  • peper en zout
  • 150 gr gekookte mosselen
  • 1 el boter
  • 125 ml slagroom
  • 1 el olijfolie

Instructies
 

  • Week de saffraan ongeveer 20 minuten in de witte wijn.
  • Pel en snipper de ui.
  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar in kokend water met wat zout.
  • Verhit de boter in een pan en fruit er de ui in. Blus af met de witte wijn met de saffraan en de bouillon. Breng aan de kook en laat ongeveer 5 minuten inkoken.
  • Giet dan de room erbij en laat dit ook inkoken.
  • Voeg als laatste de gekookte mosselen in de saus, zet het vuur laat en laat ongeveer een minuutje pruttelen zodat de mosselen warm worden.
  • Giet de pasta af en laat uitlekken. Meng de olijfolie door de pasta en breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de pasta over borden en schep er de mosselen met de saus overheen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating