Toen wij met mijn moeder op vakantie waren in Turkije kregen wij bijna elke avond zoete Turkse pompoenblokjes bij het dessert. Deze stonden te shinen op de grote tafel met nagerechten. Jaja, we hadden een all-inclusive reis geboekt en ik moet zeggen dat ons dit prima bevallen is.
Pompoen
Pompoen is een ontzettend veelzijdige groente, je kunt er hartige en zoete gerechten van maken. Ik ben gek op pompoen en daarom vind je ook heel veel pompoenrecepten op de site. Maar pompoen op deze manier bereid, kende ik nog niet. Natuurlijk aan de Turkse chef gevraagd hoe hij ze maakte. Gelukkig sprak hij een beetje Engels.
Voor dit nagerecht heb je maar een paar ingrediënten nodig, maar wel een beetje geduld. Je laat de pompoen namelijk een nacht in de suiker staan. Ja er gaat helaas wel heel veel suiker in, maar dan heb je wel heerlijke zoete pompoenblokjes. Ze zijn bijna gekonfijt hierdoor.
De eerste keer dat ik dit gemaakt had, had ik de pompoenblokjes te klein gesneden. Dit bleek pas achteraf, want na een nachtje in de suiker waren de blokjes ontzettend gekrompen. Snijd dus grote blokjes pompoen, van ongeveer 5 centimeter.
De tweede keer heb ik het met een flespompoen gemaakt.
Als je de blokjes een nacht in de suiker laat staan, geven ze heel veel vocht af. Dit vocht gebruik je om ze in te koken. Als de pompoenblokjes gaar zijn, maar je hebt nog heel veel vocht in de pan, haal dan de blokjes eruit en laat het vocht inkoken tot een siroop.
Vind jij een pompoen snijden moeilijk? Lees dan mijn blog over hoe je dit het beste kunt doen.
Zoete dukkah*
Dukkah is een specerij en notenmix uit het Midden-Oosten. Heerlijk om gerechten mee op smaak te brengen of te serveren met stokbrood en een goede olijfolie. Ik heb nu een zoete variant van de dukkah gemaakt, lekker op deze pompoen.
Hier vind je mijn recept van de ‘zoete’ dukkah.
Recept Zoete Turkse pompoenblokjes:
Ingrediënten
- 700 gr pompoenblokjes
- 350 gr kristalsuiker
- ½ citroen
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 tl oranjebloesemwater
- Zoete dukkah*
- hangop
Instructies
- Doe de pompoenblokjes in een pan en bestrooi elke laag met suiker.
- Zet de pan met deksel een nacht in de koelkast. De pompoen zal veel vocht loslaten en dit gebruiken we om de pompoen in te koken.
- De volgende dag zet je de pan (met deksel) op middelhoog vuur en kook je de pompoen stukjes met citroensap en kaneelpoeder tot ze zacht geworden zijn.
- Voeg als laatste oranjebloesemwater erbij.
- Als de pompoenblokjes zacht zijn, haal ze dan uit de pan met een schuimspaan.
- Zet dan het vuur wat hoger zodat het vocht kan indikken en een siroop wordt.
- Leg de pompoen in de siroop en laat ze in de pan afkoelen. Zet het daarna in de koelkast.
- Serveer de pompoenblokjes koud en bestrooi het met zoete dukkah.
- Lekker met wat hangop.
- Ik heb er nog wat in olie gebakken salieblaadjes bij geserveerd. Deze heb ik na het bakken met poedersuiker bestrooid.