Ontdek dit heerlijke recept voor zoete aardappelstapels met spinazie, mozzarella en tomatensaus. Een gezonde ovenschotel vol smaak, makkelijk te maken en ideaal voor doordeweeks.
Zoete aardappel is een veelzijdige groente die perfect past in een gezond en gevarieerd eetpatroon. Dit vegetarische recept voor zoete aardappelstapels met spinazie, mozzarella en tomatensaus is een ware smaakexplosie en laat zien dat een gezonde ovenschotel helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Integendeel, met slechts een paar ingrediënten zet je in korte tijd een kleurrijk en voedzaam gerecht op tafel.
De zachte en zoete smaak van de aardappel vormt de ideale basis. In combinatie met romige mozzarella en verse spinazie krijg je een gerecht dat zowel smeuïg als licht is. De tomatensaus voegt een mediterrane touch toe en maakt het geheel heerlijk hartig. Deze makkelijke ovenschotel zit boordevol vitamines, vezels en mineralen en is bovendien volledig vegetarisch, waardoor hij geschikt is voor vrijwel iedereen.
Wat dit gerecht extra aantrekkelijk maakt, is dat het een makkelijk recept is dat weinig voorbereiding vraagt. Je hoeft de zoete aardappel slechts kort voor te garen, daarna bouw je de stapeltjes met spinazie, mozzarella en tomatensaus. De oven doet vervolgens de rest van het werk. Binnen een half uur kun je genieten van een gezonde, voedzame en smaakvolle maaltijd.
Deze zoete aardappelstapels zijn heerlijk als vegetarisch hoofdgerecht, maar ook goed te serveren als bijgerecht bij een uitgebreider diner. Combineer ze met een frisse salade of een stuk knapperig brood om de saus mee op te dippen. Zo creëer je een complete maaltijd die niet alleen gezond is, maar ook aantrekkelijk gepresenteerd kan worden.
Kortom: dit recept bewijst dat een vegetarisch gerecht eenvoudig, snel en bovenal verrukkelijk kan zijn. Een ideale keuze voor wie op zoek is naar een gezond en makkelijk gerecht dat indruk maakt aan tafel!

Tips:
- Tijdbesparende tip: Je kunt de zoete aardappelplakken tot 2 dagen van tevoren roosteren. Rooster ze, bewaar ze in een luchtdichte verpakking in de koelkast en maak de stapels klaar wanneer je ze wilt bereiden.
- En je kunt ook de saus van te voren laten inkoken, zodat je op de avond zelf weinig werk hebt aan dit gerecht.
- Dol op zoete aardappelen? Hier vind je nog veel meer heerlijke zoete aardappelrecepten.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.
Recept Zoete aardappelstapels met spinazie, mozzarella en tomatensaus:
Equipment
- bakplaat
- bakpapier
- 4 steekringen
- evt. ovenschaaltjes
Ingrediënten
- 2-3 dikke zoete aardappelen 1 cm
- extra vierge olijfolie
- 1 pakje sugo pikant
- 100 gr baby spinazie
- 2 bollen mozzarella
- geraspte Parmezaanse kaas
- peper en zout
Topping
- verse salieblaadjes
- 4 el gehakte hazelnoten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Schil de zoete aardappelen en snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm dik.
- Leg de plakken op een bakplaat met opstaande rand en bestrijk de voor- en achterkant met alle olijfolie.
- Bestrooi beide kanten met grof zeezout en zwarte peper.
- Rooster de plakken ongeveer 15 minuten, tot ze gaar zijn.
- Doe ondertussen de sugo tomatensaus in een pan en laat dit inkoken tot er een dikke saus is ontstaan.
- Roerbak de spinazie in een scheutje olijfolie en kruid ze met peper en zout. Laat ze goed uitlekken.
- Snijd de mozzarella in 12 plakken.
- Vet de steekringen in met olie en vouw daar een stukje bakpapier omheen (zie foto 2).
- Zet ze op een ovenplaat.
- Leg in elke steekvorm een plak zoete aardappel. Verdeel daar de helft van de spinazie over.
- Leg een plak mozzarella erop en lepel er wat saus op. Rasp er wat Parmezaanse kaas over.
- Herhaal dit nog een keer.
- Leg dan de laatste plakken zoete aardappel en plakje mozzarella erop. Lepel als laatste de saus erop en rasp er nog wat Parmezaanse kaas over.
- Schuif de ovenplaat in de oven en bak het op 220 graden gedurende 10 minuten, of tot de kaas gesmolten is. Haal ze dan uit de oven en leg elk stapeltje op een bord.
- Bak in een scheut olijfolie de salieblaadjes krokant en voeg op het laatst de gehakte hazelnoten erbij. Top hiermee de stapeltjes af.


