Zelfgemaakte mueslirepen

Een zoete stevige knabbel, voor als je ineens zoete trek hebt maar wel iets verantwoords wilt eten. Zelfgemaakte mueslirepen die goedkoper, lekkerder en veel gezonder zijn dan uit de winkel. Smaakt naar een taaie karamel bezaaid met noten en fruit! Uitstekende manier om willekeurige overgebleven noten en gedroogd fruit te gebruiken. Zin in knapperige mueslirepen?

Zelfgemaakte mueslirepen

Er zijn een aantal dingen die ik nooit zal kopen in de winkel, nadat ik heb ontdekt hoe lekker en gemakkelijk zelfgemaakt is. Momenteel staan mueslirepen bovenaan die lijst.
De smaak van zelfgemaakt is veel beter, simpel gezegd je proeft alle ingrediënten beter. Bovendien is alles in zelfgemaakte mueslirepen volledig natuurlijk. Geen mysterieuze voedseladditieven of conserveermiddelen erin!

Er is tegenwoordig een eindeloze verscheidenheid aan mueslirepen verkrijgbaar. Notenvrij, fruitvrij, chocoladestukjes, etc. Met het recept van vandaag kun je de smaak naar hartenlust aanpassen.
Wat de textuur betreft, zijn er grofweg twee soorten: taai en knapperig. We maken taaie exemplaren. En als ik zeg taai, overdrijf ik niet. Het is alsof je een taaie karamel eet, alleen krijg je er een zelfvoldaan gevoel bij, want deze mueslirepen zijn goed voor je.

Wat gaat er in mueslirepen?

De combinatie van fruit en noten die ik heb gebruikt is een kopie van klassieke fruit- en notenmueslirepen. Je kunt werkelijk alles gebruiken wat je maar wilt.
Dus, wat denk je? Is dit een goed weekend om door je voorraadkast te snuffelen en al die restjes noten en gedroogd fruit te verzamelen en er zelfgemaakte mueslirepen van te maken?

Tips:

  • In plaats van palmsuiker kan je ook rietsuiker of een suikervervanger gebruiken.
  • De agavesiroop kan je vervangen door honing.
  • Gebruik gedroogd fruit zoals dadels, abrikozen, rozijnen, cranberry’s en/of vijgen.
  • Je hebt voor dit recept gemengde ongebrande noten nodig.
  • Bewaar mueslirepen in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Hier blijven ze twee weken lang vers en fris. Buiten de koelkast wordt de haver na verloop van tijd sneller zacht, waardoor de textuur van de mueslirepen verandert.
  • Hier vind je nog heel veel lekkere recepten met havervlokken.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Zelfgemaakte mueslirepen:

Zelfgemaakte mueslirepen. Een zoete stevige knabbel, voor als je ineens zoete trek hebt maar wel een gezond tussendoortje wilt.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 140 gr kokosolie
  • 100 gr palmsuiker
  • 175 ml agavesiroop
  • 175 gr havervlokken
  • 25 gr amandelmeel
  • 150 gr gedroogd fruit
  • 100 gr noten
  • 2 el chiazaad
  • 2 el pompoenpitten
  • 1 sinaasappel, rasp ervan
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kaneel

Instructies
 

  • Zet de oven aan op 175˚C.
  • Hak de noten en het gedroogde fruit in een keukenmachine in kleine stukjes.
  • Leg een vel bakpapier in een vierkant bakblik van 20x20 cm.
  • Smelt in een grote pan de kokosolie met de suiker en de agavesiroop. Even goed laten doorkoken zodat er een (lichte) karamelsaus ontstaat.
  • Voeg dan de havervlokken, amandelmeel, het fruit, de noten, chiazaad, sinaasappelrasp, gember- en kaneelpoeder toe. Meng alles goed met een pollepel.
  • Giet het mengsel in het bakblik en druk het stevig aan zodat de bovenkant mooi glad is.
  • Bak het ongeveer 20 minuten in de oven tot het mooi goudbruin kleurt.
  • Haal het uit de oven. Als het iets afgekoeld en stevig geworden is kan je de koek in repen of stukken snijden. Laat dan helemaal afkoelen.
  • Bewaar de repen tussen laagjes bakpapier in een luchtdicht bakje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating