Piri-piri Kruiden Maken | Beste Recept

Ik had ooit eens een blikje piri piri kruiden gekocht, maar toen ik het weer wilde gebruiken was het bijna leeg. Heb in alle supermarkten in ons dorp gezocht naar deze kruiden, maar nergens te vinden. Nou dan ga ik maar zelf piri-piri kruiden maken. Aan de hand van de ingrediënten die op het blikje stonden heb ik de mix zelf samengesteld.

Kruidenmixen zelf samenstellen

Natuurlijk zijn kant-en-klare kruidenmixen hartstikke handig en lekker, maar ik heb inmiddels zoveel specerijen in mijn keukenkastjes staan dat ik zelf de lekkerste mixen maak. Zo ook deze piri piri. Wij houden van spicy eten en dus ook van piri piri. De piri piri is natuurlijk bekend van die lekkere Portugese piri piri kip, maar oorspronkelijk is de piri piri een pittige kleine rode peper (piri piri peper) die de Portugese zeevaarders vanuit Zuid- en Centraal-Amerika naar Afrika brachten, waar het ook in sommige Afrikaanse landen bekend is. Het wordt daar ook wel de “rode duivel” genoemd, en dat zegt genoeg over hoe heet dit is.

Hoe je zelf  piri piri kruiden maakt

Deze lekkere kruidenmix maak je makkelijk zelf thuis, vooral als je de meeste specerijen al in huis hebt, zoals ik. Het voordeel van zelf maken is dat je het naar eigen smaak kunt aanpassen. Houd je van pittig, voeg dan wat extra pepertjes toe, zo niet, gebruik er dan wat minder. In plaats van paprikapoeder heb ik de gerookte paprikapoeder oftewel pimenton gebruikt, maar dan wel de dulce variant en niet de picanto. Als je de picanto gebruikt, wordt de mix wel erg pittig.

Het voordeel is dat je er geen zout aan hoeft toe te voegen als je zoutarm of zoutvrij eet. Daarbij is het een stuk voordeliger dan de kant-en-klaar mixen en weet je precies wat erin zit, zonder extra E-nummers!

De originele Portugese piri piri basissaus bestaat uit gedroogde piri piri pepers, zout, knoflook, laurier, olijfolie en whisky. Je stampt de piri piri pepers, zout, knoflook en laurier fijn, waarna je ze in flinke scheut olijfolie bakt. Dan voeg je de whisky toe. Er bestaan veel verschillende soorten piri-piri kruiden, en dit is mijn variant.

Behalve op kip kun je deze mix ook voor andere gerechten gebruiken. Bijvoorbeeld in heerlijke piri piri gehaktballetjes met broccolirijst of piri piri kipburger met rookkaas. Ook lekker in een dressing voor salades, geroosterde groenten, of als marinade voor de barbecue.

Piri-piri kruiden maken:

Zelf piri-piri kruiden maken? Geen kruiden te vinden? Met dit snelle en makkelijke recept maak je ze gewoon zelf!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Sauzen/Dips
Keuken Mediterraans
Porties 10 personen

Ingrediënten
  

  • 3 gedroogde pepertjes
  • 1 laurierblad
  • 1 el gerookte paprika poeder
  • 1 el uienpoeder
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 el gemalen oregano
  • ½ tl zout
  • ½ tl peper

Instructies
 

  • Gebruik een vijzel om de gedroogde pepertjes en laurier fijn te stampen.
  • Voeg dan de rest van de specerijen erbij en meng dit goed door elkaar.
  • Doe de specerijmix in een potje, sluit dit af en zet het donker weg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating