Wijting met citroen, olijven en kappertjes

Je kunt heel goed een hele vis bereiden in een airfryer. Deze kleine wijtingen zijn in no-time gegaard in de airfryer. Deze Wijting met citroen, olijven en kappertjes is ideaal om te bereiden in de airfryer. Maak er een lekkere dressing bij met Italiaanse smaken.
Mocht je liever filets gebruiken, vraag jouw visboer of hij de wijting wil fileren voor jou. De filets zijn in 2 minuten al gegaard.

 

Wijting

 

De wijting wordt niet zoveel gegeten in ons land en dat is jammer, want het is echt een lekkere vissoort. Vroeger werd er kibbeling of kattenvoer van gemaakt, zo’n lage status had deze vis. Dit kwam mede omdat wijting erg kwetsbaar is omdat het snel bederft en omdat de vis snel beschadigd door de ruwe behandeling op de vissersboten of bij de visafslag.
Deze vis moet je dus spartelvers eten en dan heb je een heerlijke vis.

 

Als je een hele wijting koopt, check dan of deze onbeschadigd is, de huid glanst, de ogen glimmend en de kieuwen helderrood zijn. Als je de vis op de huid wilt gaan bakken, vraag dan of de visboer de schubbetjes verwijdert.
Je kunt natuurlijk ook filets kopen bij jouw visboer. De visfilets zijn in no time gaar, bak ze even aan op de huidzijde. Haal ze voorzichtig uit de pan en leg ze in een ovenschaaltje. Laat ze nog een minuutjes garen in een oven (175°C).
Of je bakt ze niet en gaart ze in ongeveer 5 minuten de oven op 100°C (afhankelijke van de dikte van de filets).
In de airfryer zijn de filets helemaal snel gaar (2-3 minuutjes).

 

Airfryer

 

De hele wijting in de airfryer bereiden is een simpel klusje. Je verwarmt de airfryer voor op 190°C. Je snijdt met een scherp mes een paar inkepingen aan beide kanten in de vis. Smeer ze dan in met een beetje olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Leg ze op een velletje bakpapier.
Zodra de airfryer is voorverwarmd, leg je de hele vissen met bakpapier in de mand.
Bak de vis in 4-5 minuten gaar in de airfryer.
Haal ze er voorzichtig uit met een spatel.

Probeer ook eens dit heerlijke Taco feestje met zalm uit de airfryer.

 

Tips:

 

Denk om de graatjes als je de hele vis serveert!

Serveer met gestoomde bimi.

Ook lekker met gekookte of gebakken krieltjes erbij.

 

 

Recept Wijting met citroen, olijven en kappertjes:

Wijting met citroen, olijven en kappertjes. Je kunt heel goed een hele vis bereiden in een airfryer. Deze kleine wijtingen waren in no-time erin gegaard.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Hoofdgerechten, Vis
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 hele wijtingen
  • 1 tl olijfolie
  • peper en zout
  • ¼ ingelegde citroen
  • 10 zwarte olijven
  • 1 el kappertjes
  • 1 el pijnboompitjes, geroosterd
  • 2 el gehakte peterselie
  • 1 tl citroensap
  • 2 el olijfolie

Instructies
 

  • Dressing: Maak eerst de dressing. Snijd hiervoor de schil van de ingelegde citroen in hele kleine blokjes.
  • Snijd de zwarte olijven in stukjes en spoel de kappertjes onder koud stromend water.
  • Meng dit samen met 2 eetlepels olijfolie, citroensap, pijnboompitjes en peterselie.
  • Proef of het op smaak is en voeg peper en zout toe.
  • Verwarm je airfryer voor op 190°C.
  • Leg de hele vissen op een snijplank en knip de vinnen eraf. Dep de vis van buiten en binnen goed droog met keukenpapier.
  • Snijd met een scherp mes 3-4 inkepingen aan beide kanten in de vis. Smeer ze in met 1 theelepel olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Leg ze op een velletje bakpapier.
  • Zodra de airfryer is voorverwarmd, leg je de vissen met bakpapier in de mand.
  • Bak de vis in 4-5 minuten gaar in de airfryer.
  • Als de vis gaar is haal je ze er voorzichtig uit met een spatel en leg je ze op de borden. Garneer ze met de dressing.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating