Ik ben dol op Vitello tonnato en deze wrap is een van mijn favoriete lunches. Het is vullend, eiwitrijk en bevredigend. Maar je kunt het ook maken als lekker borrelhapje. Snijd de wrap dan in rolletjes. Vitello tonnato is de originele surf and turf en nu verpakt in een heerlijke wrap. Deze wrap was zo lekker dat ik hem op de blog moest delen!
Vitello tonnato
Wat is Vitello tonnato? Het is een typisch gerecht uit Noord-Italië dat bestaat uit dungesneden plakjes koud, gekookt kalfsvlees gedrapeerd in een mayonaise-achtige saus van tonijn, kappertjes en ansjovis. Door vlees en vis te combineren, zou je vitello tonnato de originele surf and turf kunnen noemen.
De geschiedenis van de Vitello Tonnato (vitel tonnè o vitel tonnà in piemontese) gaat terug tot de 19e eeuw in de regio Piemontese, het noorden van Italië. In die tijd werd het geserveerd als hoofdgerecht: het kalfsvlees werd gemarineerd en gekookt. Door de eeuwen heen heeft het recept voor Vitello Tonnato verschillende veranderingen ondergaan en nu wordt het als voorgerecht geserveerd, wat erg populair is tijdens de kerstperiode. Het integrale onderdeel van het gerecht is tonnato saus (of tonijnsaus) bereid met ingrediënten als tonijn, kappertjes en ansjovis.
Dit voorgerecht is trouwens erg populair in Argentinië en wordt daar vitel tone genoemd.
Het gerecht wordt niet geholpen door de visuele aspecten. Vitello tonnato is een symfonie van, laten we eerlijk zijn, grijs. Je ontkomt er niet aan dat als je vlees kookt in plaats van het te braden of te bakken, het onvermijdelijk neigt naar de greige. Tonijnsaus heeft een vergelijkbare tint dun. En het groen van de rucola brengt nog een flits van kleur.
Maar grijs betekent niet flauw; in feite juist het tegenovergestelde. Het gestoofde vlees heeft een delicate smaak en een ongelooflijk malse textuur, terwijl de tonnato saus de perfecte aanvulling is: zout, rijk en fantastisch hartig van smaak.
Tips:
- Maak het eventueel met kip-, kalkoenfilet of varkensrollade, dat is ook lekker.
- Gebruik een lekkere zelfgemaakte mayonaise voor de saus.
- De hoeveelheid tonnata saus, mayonaise, sla en tomaten kan je naar eigen smaak bepalen.
- ls u nog wat saus over hebt, kan je die een paar dagen in de koelkast bewaren.
Als je deze wrap hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.
Recept Vitello tonnato wraps:
Ingrediënten
- 4 of 5 dunne plakjes kalfsfilet
- rucola sla
- 1 tortilla wrap
Saus
- 95 gr tonijn uitgelekt
- 1 ansjovis
- ½ el kappertjes onder zout en afgespoeld
- 3-4 el mayonaise
Instructies
- Doe de tonijn, ansjovis, kappertjes en 1 eetlepel mayonaise in een mixer.
- Mix tot er een dikke saus ontstaat. Voeg dan naar smaak de rest van de mayonaise erbij.
- Smeer wat saus op de wrap. Leg de plakjes kalfsfilet op één kant van de wrap.
- Top met wat rucola sla.
- Rol de wrap op en snijd hem doormidden.
- Serveer direct.