Deze groente paella met zijn kenmerkende gouden kleur, rokerige smaak, gekarameliseerde korst en verrukkelijke geur, brengt iedereen aan tafel! Met deze vegetarische paella haal je echt de zon en zomer in huis. Gevuld met rijke mediterrane groentes, heeft deze paella lekker veel smaak en zal het indruk maken op het hele gezin
De Spaanse groentepaella is misschien wel de meest smaakvolle paella die uit Spanje komt. Het zit boordevol geweldige smaken, serieus gemakkelijk te maken. Serveer het naast een knapperig stokbrood en een fles Spaanse wijn of Sangria voor de ultieme Spaanse ervaring.
Paella
Het is een maaltijd in familiestijl die wordt geserveerd in een paella pan op je tafel. Je hebt zelfs geen borden nodig, je graaft er gewoon in! Ik bestel minstens een keer per vakantie paella als we in Spanje zijn. Dan probeer ik er wel achter te komen, welk restaurant de beste serveert.
Om deze paella te maken, heb ik een bakpan van 30 cm gebruikt. Of gebruik een echte paella pan als je die hebt. De kooktijden kunnen dan wel variëren, omdat het gebruik van een paella pan de warmte veel sneller verdeelt dan een gewone koekenpan.
Wat deze paella echt op smaak brengt, is de gerookte Spaanse paprika en de saffraan. Deze twee ingrediënten zijn de sleutel tot het bereiken van die authentieke Spaanse smaak. Je wilt ook Spaanse paellarijst (bomba) gebruiken, deze lijkt op risotto rijst die wel gemakkelijk te vinden zijn in supermarkten. De bomba rijst neemt twee keer zoveel vloeistof op zonder papperig te worden. Deze Spaanse rijst met een kleine korrel zal ook alle smaken van je bouillon, smaakmakers en olie absorberen.
Vegetarische paella
Ik besloot nu thuis mijn eigen vegetarische paella te maken. Hiervoor heb ik als groenten uien, gekleurde paprika’s, sperziebonen en artisjokken gebruikt. Daarbij nog knoflook, olijven en zongedroogde tomaten voor extra smaak. Je kunt ook andere groenten erin verwerken zoals bijvoorbeeld courgette of doperwten.
Socarrat
Het krokante goudbruine korstje dat zich op de bodem van de pan vormt heet socarrat. Het doordrenkt de paella met een rokerige smaak. Het is heerlijk!
Zodra de bouillon begint te koken, begint de socarrat-magie te gebeuren. Je hoort een subtiel knetter- en plopgeluid. Bovendien ruik je een geroosterd aroma.
Je wilt de paella niet roeren omdat dit het proces verstoort. Dus moet je goed kijken, luisteren en ruiken, want de bodem kan snel aanbranden.
Tips:
Belangrijk is het om de rijst niet te veel te roeren. Als je de rijst te lang mengt, komt het zetmeel vrij en verliest het zijn mooie textuur.
Saffraandraadjes geven paella zijn kenmerkende gouden kleur en smaak die enigszins aards en bloemig is. Het is heel subtiel maar maakt het gerecht echt af. Het kan een beetje duur zijn, dus als het niet in jouw budget past, kunt je het vervangen door kurkuma. Het zal een andere smaak hebben, maar zal nog steeds subtiel zijn en de rijst goudbruin maken.
Recept Vegetarische paella:
Ingrediënten
- 2 rode uien
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 3 teentjes knoflook
- 200 gr sperziebonen
- olijfolie
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 el rode pesto
- 300 gr paella rijst
- 850 ml groentebouillon
- 6 draadjes saffraan
- 1 pot artisjokken op olie
- 50 gr olijven
- 70 gr zongedroogde tomaten
- 1 citroen
Instructies
- Snijd de rode uien in dunne ringen, de paprika’s in repen en hak de knoflook fijn. Maak de sperzieboontjes schoon en snijd ze doormidden.
- Bak de ui en paprika in een grote bakpan in een scheut olijfolie totdat ze zacht geworden zijn. Voeg dan de knoflook en boontjes toe en bak dit even mee.
- Bestrooi de groenten met de gerookte paprikapoeder en voeg de rode pesto toe.
- Bak dit een minuutje mee.
- Nu gaat de rijst erbij en ook dit bak je even zachtjes mee. Blus af met de bouillon en roer dit goed door. Nu gaat de saffraan erbij.
- Zet het vuur hoger en breng het mengsel aan de kook, terwijl je af en toe roert met een pollepel. Zet het vuur - als het mengsel aan de kook is - lager. Niet meer roeren nu!
- Als de rijst zo goed als gaar is en de bouillon is geabsorbeerd (na 20-25 min) schik je de artisjokken, olijven en zongedroogde tomaten in de rijst.
- Haal de pan van het vuur en dek het eventueel af met folie en laat de paella 5-8 minuten rusten.
- Serveer deze heerlijke paella met de pan op tafel en garneer eventueel met wat partjes citroen.