Deze vegetarische balletjes in tomatensaus is een super simpel en snel te maken gerecht. Ideaal dus voor een doordeweekse dag. Ik heb vegetarische balletjes genomen voor dit gerecht, maar je kunt ook gehaktballetjes gebruiken. Maak die eventueel zelf.
Midden-Oosterse keuken
Dit gerecht heeft de smaken van het Midden-Oosten. Wij zijn gek op die keuken en tegenwoordig kan je de meeste ingrediënten hiervoor wel in de supermarkten kopen. Zo niet, ga dan eens naar een Turkse of Marokkaanse winkel. Je zult verbaasd zijn wat daar te koop is. En meestal is het ook nog eens een stuk goedkoper.
De Midden-Oosterse keuken kenmerkt zich door de vele specerijen, verse kruiden, de hoeveelheid groenten en kleuren die gebruikt worden. Er wordt veel vegetarisch gegeten en daarom zijn peulvruchten ook erg populair in deze landen. Eigenlijk is het een verzameling van alle keukens uit het Midden-Oosten die ongeveer van Marokko, Turkije, Iran tot en met Yemen toe. Natuurlijk heeft elk land of regio zijn eigen keuken. De Libanese keuken wordt vooral geroemd, door het gebruik van ingrediënten en bereidingen daarvan.
Ik ben groot fan van de kookboeken van Yotam Ottolenghi, hij heeft deze alsmede de Israëlische keuken echt populair gemaakt.
Ook in de supermarkten vind je steeds meer ingrediënten die in deze keuken gebruikt wordt.
De granaatappelmelasse* vind je in de grotere supermarkten, zo niet gebruik anders een balsamicosiroop. Ook de harissa** is tegenwoordig overal te koop. Het is een pittige saus gemaakt van o.a. rode pepers, tomaat, knoflook, koriander en komijn. Mocht je dit niet kunnen vinden, gebruik dan sambal hiervoor in de plaats.
Op de site vind je diverse recepten uit deze landen, zoek ze maar eens op onder Keuken: Midden-Oosten. Natuurlijk de bekende Hummus in allerlei soorten. Maar ook:
Shoarma
Turkse pide
Libanese auberginesalade
Fattoush salade
Menemen
Recept Vegetarische balletjes in tomatensaus:
Ingredients
- 150 gr parelcouscous
- 1 ui
- 3 knoflookteentjes
- olijfolie
- ½ tl komijnpoeder
- ½ tl kaneelpoeder
- 200 gr vegetarische balletjes
- 1 blik tomatenblokjes
- 3 el granaatappelmelasse*
- 1 el harissa**
- 2 el honing
- 5 takken koriander
- Griekse yoghurt
Instructions
- Kook de parelcouscous volgens de aanwijzing op de verpakking en water met zout.
- Haal de blaadjes koriander van de steeltjes. Hak de steeltjes fijn.
- Snipper de ui en hak of rasp de knoflook fijn, fruit dit aan in een scheutje olie in een grote bakpan.
- Voeg de komijnpoeder, kaneelpoeder en koriandersteeltjes toe en bak dit even mee.
- Doe dan de balletjes en tomatenblokjes erbij en breng dit aan de kook. Laat dan zachtjes een paar minuten pruttelen tot de balletjes door en door warm zijn.
- Breng als laatste de saus op smaak met de granaatappelmelasse, harissa en honing. Voeg zo veel toe als jij lekker vindt.
- Giet de parelcouscous af en verdeel dit over de borden. Lepel de balletjes met de saus erop.
- Garneer met de korianderblaadjes en een paar dotjes Griekse yoghurt.