Deze tostada met gerookte kipsalade is een Mexicaans streetfood gerechtje. Knapperige minitortilla met gerookte kipsalade. Dit moet je echt eens maken. Alle smaken van Mexico gevangen in een salade. De gerookte kip geeft zijn specifieke smaak eraan, de avocado maakt het lekker romig, de tomaatjes en limoen geven frisheid eraan en de lente-ui, knoflook en rode peper een lekkere kick. Als dat geen Mexicaanse fiësta is, dan weet ik het niet meer!
Deze salade maak ik al jaren op feestjes en is altijd een groot succes. Maar het gekke was dat ik het recept nog niet op de site had staan. De salade is lekker op een tostada, maar ook met tortilla chips, op een toastje, stokbroodje of in een wrap. Een multifunctionele salade dus. En als je de volgende dag nog wat over hebt (wat ik niet denk), dan is het ook nog lekker op je boterham voor de lunch.
Tostada
Een tostada is een gefrituurde of gebakken Mexicaanse tortilla. De tostada vormt meestal de basis van gerechten waarop allerlei ingrediënten worden geserveerd. Men maakt een tostada meestal om wat ‘oudere’ tortilla’s te verwerken. Zoals wij doen met oud brood en daar een tosti van maken.
De tostada wordt belegd met o.a. een ceviche, of andere lekkernijen.
Wij zijn gek op de Mexicaanse keuken en houden wel van een beetje pittigheid. Deze keuken blinkt uit in een explosie van smaken. Ze noemen het ook de meest gevarieerde en smakelijkste keuken van de wereld.
Een chalupas lijkt een beetje op een tostada. Ook dit is een Mexicaans feestje op tafel. En ik heb een lekker recept hiervoor voor jullie, namelijk Chalupas met pulled kip. Ook maken? Dan vind je hier het recept.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Tostada met gerookte kipsalade:
Ingrediënten
- 8 minitortilla’s
- olijfolie
- 1 tl gerookte paprikapoeder
Salade
- 1 gerookte kipfilet
- 1 avocado
- 100 gr cherrytomaatjes
- 3 lente-uitjes
- 1 rode peper
- 50 gr geraspte oude kaas
- koriander
Saus
- 4 el Griekse yoghurt
- 2 el limoensap
- 2 teentjes knoflook, geraspt
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 ˚C.
- Leg een vel bakpapier op een ovenplaat.
- Leg de minitortilla’s op de bakplaat, bestrijk ze met olijfolie en strooi er wat gerookte paprikapoeder over. Bak ze ongeveer 8 minuten in het midden van de oven.
- Snijd de kip in stukjes. Verwijder de schil en pit van de avocado en snijd deze in blokjes. Snijd de tomaten in stukjes en de lente-ui, rode peper en koriander fijn.
- Meng voor de saus de yoghurt met de limoensap en knoflook in een grote kom. Breng op smaak met peper en zout.
- Meng nu alle ingrediënten door de saus in de kom.
- Leg de tortilla’s op een schaal en verdeel de salade erover. Of zet alles op tafel en laat iedereen zichzelf bedienen.