Hubbie is gek op Stroganoff, hij en ik bereidde dat vroeger aan tafel in het restaurant van mijn ouders. Dat waren nog eens tijden! Dus als ik hem echt verwennen wil, maak ik een steak met Stroganoff. Maar voor een doordeweekse dag zijn deze Stroganoff gehaktballetjes met rijst een mooi en lekker alternatief.
Stroganoff
Er bestaan diverse ‘originele’ recepten voor een Stroganoff saus en dit is mijn ‘originele’ recept. Zo maakte ik het al heel veel jaren geleden in het restaurant en doe het nog steeds.
De Boeuf Stroganoff zou uit Rusland komen en is genoemd naar de Familie Stroganov. Origineel bestaat de saus slechts uit ui, zure room en mosterd. Later kwam hier tomatenpuree, paddenstoelen, paprika en hamreepjes bij. En natuurlijk wordt de saus afgeblust met vodka. Dit heb ik deze keer niet gedaan, dan kan je het gerecht ook maken voor de kinderen.
Als paddenstoelen heb ik kleine beukenzwammetjes gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook de witte champignons gebruiken en deze in dunne plakken snijden.
Het is een hele waslijst aan ingrediënten geworden, maar ja als je de saus zelf maakt heb je het een en ander nodig. Gebruik alsjeblieft geen kant-en-klare saus, als je dit eenmaal geproefd hebt, wil je niet meer anders.
Natuurlijk zijn deze gehaktballetjes ook lekker met pasta.
Tips:
Kippengehakt is vrij nat van zichzelf, ik maak het daarom nooit aan met een ei. En het handigste is om deze balletjes in de oven te garen. Dan heb je maar twee pannen op het vuur, eentje om de rijst te koken en de andere om de saus te maken.
Deze Zoetzure gehaktballetjes met rijst is ook een heerlijk gerecht. Probeer dat ook eens, ik denk dat de kinderen dit wel lekker zullen vinden. Gehaktballetjes en zoet doet het altijd goed bij ze, nietwaar?
Recept Stroganoff gehaktballetjes met rijst:
Ingredients
- 600 gr kipgehakt
- 1 beschuit
- 1 el gehakte peterselie
- 1 el gerookte paprikapoeder
- peper en zout
- 1 el olijfolie
- 2 uien
- 2 puntpaprika's
- 2 tenen knoflook
- 100 gr hamblokjes
- 250 gr paddenstoelen
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 250 ml paddenstoelenbouillon
- 1 el tomatenpuree
- 200 ml zure room
- peper en zout naar smaak
- 300 gr gekookte zilvervliesrijst
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Meng het gehakt met een verkruimeld beschuitje, peterselie en gerookte paprikapoeder. Breng op smaak met peper en zout.
- Rol ongeveer 24 kleine balletjes van het gehakt en leg ze op een ingevette ovenplaat. Bak de balletjes in ongeveer 7-10 minuten (net) gaar in de oven.
- Schil de uien en snijd ze in dunne ringen, snijd de paprika's in dunne repen, hak de knoflook fijn en borstel de paddenstoelen schoon.
- Verwarm de olie in een grote koekenpan en bak hierin de uien en de paprikareepjes ongeveer 5 minuten.
- Voeg dan de knoflook en hamblokjes toe en bak nog even mee. Schep de uien uit de pan en zet dit even apart.
- Bak in een dezelfde koekenpan de paddenstoelen ongeveer 5 minuten tot ze goudbruin zijn. Voeg de paprikapoeder toe en bak nog even mee, voeg de uien/paprika toe en meng alles.
- Giet dan de bouillon in de pan en laat dit ongeveer 5 minuten pruttelen.
- Voeg als laatste de tomatenpuree en zure room toe aan het paddenstoelenmengsel en meng dit goed door. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout. Lekker met rijst