Ik heb een heerlijk recept om boerenkool eens op een andere manier te bereiden. Deze vegetarische stamppot boerenkool met zoete aardappelen is niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens heel goed voor je.
Een typisch Nederlands gerecht met een speciale twist. Hiervoor heb ik de aardappel in de stamppot vervangen door zoete aardappel. Ook heb ik het vegetarisch gehouden, dus feta en gekarameliseerde uien ter vervanging van rookworst.
Dit is het ultieme gezonde, troostrijke eten!
Boerenkool
Koop eens boerenkool aan de struik en gebruik dat voor dit gerecht. Voorgesneden boerenkool verlies snel zijn smaak en voedingsstoffen. Het is wat extra werk omdat je het blad van de stronk moet halen en moet schoonspoelen. Maar het is het waard.
Boerenkool wordt meestal in een stamppot verwerkt, maar je kunt er nog zoveel meer mee doen, zoals wokken, stomen, stoven of er een soep, smoothie of salade van maken.
Bij deze stamppot bereiden we de boerenkool en de aardappelen apart. Je kookt de boerenkool eerst 10 minuten en daarna ga je het nog even roerbakken.
Boerenkool heeft veel gezonden eigenschappen, het bevat veel vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten.
Hier vind je nog veel meer heerlijke boerenkoolrecepten.
Zoete aardappel
Wat maakt de zoete aardappel zo populair? Ten eerste natuurlijk de (zoete) smaak en ten tweede is het geen aardappel maar een groente. Door zijn uiterlijk lijkt het op een aardappel, maar het is een bataat oftewel een soort wortel. En daarom valt het onder de categorie groente.
De zoete aardappel is wel rijk aan koolhydraten, maar deze koolhydraten worden beter verteert dan zetmeel, waardoor ons bloedsuiker langzamer stijgt. Dit zorgt ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt.
Daarnaast zijn zoete aardappel supergezond omdat ze ook veel vitamines, vezels, mineralen en bètacaroteen bevatten.
Ze zijn super veelzijdig en lekker lang houdbaar.
Voor nog veel meer zoete aardappelrecepten, klik je hier.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Stamppot boerenkool met zoete aardappelen:
Ingrediënten
- 1 grote struik boerenkool (400 gr schoon gewicht)
- 2 grote zoete aardappelen (700 gr)
- 2 rode uien
- 3 el balsamico
- 50 gr geraspte kaas
- 100 gr feta, in kleine blokjes
- olijfolie
Instructies
- Haal het bladgroen van de nerven van de verse boerenkoolstronken. Was dit goed in koud water.
- Kook de boerenkool met aanhangend water in 10 minuten beetgaar. Giet de boerenkool dan af.
- Spoel ondertussen de zoete aardappelen af en prik rondom met een mes een paar gaatjes erin. Zet de aardappelen met schil en al in de magnetron en gaar deze in 12-14 minuten.
- Als de aardappelen gaar zijn, haal ze uit de magnetron en verwijder de schil. Hak ze dan op een snijplank tot een puree.
- Meng hierdoor wat olijfolie een de geraspte kaas en breng op smaak met zout en peper.
- Snijd de uien in dunne ringen.
- Bak de uien goudbruin in de olijfolie en giet er dan de balsamico bij. Laat dit net zo lang bakken tot de balsamico is opgenomen door de uien.
- Verwarm een flinke scheut olijfolie in de pan waar je de boerenkool in gekookt hebt. Bak hierin even de boerenkool, voeg de overige ingrediënten toe en meng het voorzichtig door.