Sperziebonen beetgaar koken?

Sperziebonen zijn heerlijk knapperig als je ze beetgaar kookt. Maar wanneer zijn ze precies ‘beetgaar’? En hoe voorkom je dat ze te slap of te hard blijven? Als iemand die al jaren met groente werkt, weet ik dat het koken van sperziebonen vaak nét even verkeerd gaat. Zonde, want met de juiste aanpak zijn ze echt verrukkelijk.

Wat betekent beetgaar precies?

Beetgaar betekent dat je bonen zacht genoeg zijn om te eten, maar nog een lichte ‘bite’ hebben. Ze zijn niet door en door zacht, maar ook niet rauw of hard. Je voelt wat weerstand bij het kauwen, maar je hoeft niet te knagen. Dit is de ideale textuur voor een frisse salade, een stamppot of gewoon als groente bij het avondeten.

Voorbereiden: schoonmaken en doppen

Zoals je weet moet je sperziebonen eerst even goed wassen. Snijd daarna met een scherp mesje de puntjes eraf. Je hoeft ze niet per se door de helft te snijden, maar dat mag wel als je dat handiger vindt bij het serveren.

Wil je weten hoe je sperziebonen het beste kunt schoonmaken en bewaren? Kijk dan ook eens naar mijn uitgebreide artikel over sperziebonen bewaren.

Hoe lang moet je sperziebonen koken?

Echter, het draait bij beetgaar koken om timing. Breng eerst een ruime pan water aan de kook met eventueel een snufje zout. Voeg dan de sperziebonen toe en kook ze:

  • Beetgaar: 6 tot 8 minuten

  • Zacht gaar: 9 tot 12 minuten

Houd je van een echte bite, dan kun je ze na 6 minuten al testen. Prik er even met een vork in: gaat die er makkelijk in maar voel je wat weerstand? Dan zijn ze klaar. Je kunt ze dan direct afgieten en eventueel kort afspoelen met koud water om het garingsproces te stoppen.

Tips voor extra smaak

Je kunt tijdens het koken een klein stukje bouillonblokje toevoegen aan het water voor extra smaak. Of voeg na het afgieten een klontje roomboter en wat nootmuskaat toe. Zelf ben ik ook fan van een kneepje citroensap en wat zwarte peper.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *