In deze pasta spelen de uien de hoofdrol. Er zaten heel veel biologische uien in de lokale groentedoos – de Flevourbox – van februari. Natuurlijk zijn uien overal in te gebruiken, maar ik wilde ze in de spotlight zetten. Dat is super gelukt in deze spaghetti met gekarameliseerde uien.
Uien
Uien zijn goedkoop en gezond. Het zijn perfecte smaakmakers in heel veel gerechten. Je kunt ze bakken, stoven, fruiten, frituren, het in soep, sauzen of rauw in salades verwerken, inmaken, in de oven bereiden of er een lekkere uiensoep van maken.
Het schoonmaken van een ui begint met het verwijderen van de buitenste schil(len). Daarna kan je de ui in dunne ringen snijden of snipperen. Hoe scherper het mes wat je hiervoor gebruikt, hoe minder last je zult hebben dat je ogen gaan tranen. En hoe verser de uien zijn, hoe meer je last zult hebben van tranende ogen.
Uien kan je wel enkele weken bewaren op een donkere en koele plek. Voel bij het kopen wel of de uien nog stevig zijn.
Om de uien te laten karameliseren, moet je ze lang bakken in de olijfolie en boter tot ze mooi bruin en heel zacht geworden zijn. Neem er de tijd voor en je hebt nog nooit zulke lekkere uien gegeten, zo zoet en vol van smaak.
Verder heb je nog een paar ingrediënten nodig voor deze pasta die je misschien wel in huis hebt zoals knoflook, ansjovis, chilivlokken, Parmezaanse kaas en natuurlijk de spaghetti.
Deze gekarameliseerde uien zijn niet alleen lekker door de pasta, maar je kunt het ook bij een stukje gegrild vlees, kip, groenten of aardappelen serveren.
Pasta
Ik heb spaghettini gebruikt, maar je kunt ook een andere lange pastasoort zoals linguine, tagliatelle, fettuccine, pappardelle of bucatini gebruiken.
Als je de pasta afgiet, vang dan wat pastavocht op. Het pastawater gebruik je om de saus te maken. Dit water werkt namelijk als bindmiddel en geeft de pasta een betere smaak en structuur. Dat komt door het zetmeel wat in dit kookvocht zit.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Spaghetti met gekarameliseerde uien:
Ingrediënten
- 2 el olijfolie
- 2 el roomboter
- 1 kg uien
- 3 teentje knoflook
- 5 ansjovisfilets
- ½ tl chilivlokken
- peper en zout
- 400 gr spaghetti
- 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
- 4 takken peterselie
Instructies
- Schil de uien en snijd ze in dunne halve ringen. Snijd de knoflook in dunne plakjes.
- Doe de olie en boter in en grote bakpan en zet dit op middelhoog vuur.
- Doe de uien en knoflook in de pan en voeg wat zout toe. Bak dit ongeveer in 20-30 minuten tot ze goudbruin en zacht zijn. Blijf wel roeren en laat de uien niet verbranden!
- Voeg dan de chilivlokken en ansjovis toe en bak dit nog een paar minuutjes mee.
- Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet de pasta af maar vang ongeveer 2 kopjes kookvocht op.
- Meng de pasta met 1 kopje kookvocht door de gekarameliseerde uien. Roer de helft van de geraspte Parmezaanse kaas erdoor. Wordt het te dik, meng dan nog wat kookvocht erdoor.
- Hak de peterselieblaadjes grof. Verdeel de pasta over de borden en strooi er de peterselie, de rest van de Parmezaanse kaas en wat peper over.