De traditionele Spaanse aardappel omelet – Tortilla de Patatas – is heerlijk als een (vegetarische) maaltijd of als tapas te serveren. Maar je kunt er natuurlijk ook andere ingrediënten aan toevoegen, dus wees avontuurlijk met wat je toevoegt: paprika’s, asperges, overgebleven geroosterde groenten of vlees. Ik heb nu een Spaanse tortilla met chorizo en mosselen gemaakt, Spaanse geuren in de keuken. Olé!
Spaanse omelet
Ik eet een Spaanse omelet het liefst warm, maar sommige mensen eten het liever koud. Het beste is als je om 3 uur ’s nachts thuiskomt van het stappen en er ligt nog een stuk overgebleven tortilla in de koelkast.
Het maken van een tortilla duurt wel even en hoewel de uiteindelijke bereiding snel gaat, moet je goed georganiseerd zijn.
Dit recept is geen traditionele Spaanse tortilla (en nee, het is niet hetzelfde als een Mexicaanse tortilla). Een klassieke Spaanse tortilla oftewel tortilla española of tortilla de patatas, wordt gemaakt met alleen aardappelen en som ook uien. Hoewel deze omelet niet traditioneel is, zal je niet teleurgesteld zijn. Ik gebruik in blokjes gesneden chorizo en mosselen voor extra smaak in dit gerecht. De in dunne plakjes gesneden aardappelen worden eerst gebakken in olijfolie om een lichte, fluweelachtige textuur te krijgen.
Gebruik iets kruimige aardappelen voor dit recept. En de ideale verhouding zou 70% aardappelen tot 30% uien moeten zijn.
Maken
Heel belangrijk voor het maken van een Spaanse tortilla is een goede olijfolie, gebruik er ook voldoen van. Laat hierin de aardappelen in bakken tot ze net gaar zijn.
De aardappelen worden in dunne plakken gesneden, ongeveer 3 millimeter dik. Doe dit met een mandoline.
Meng de gebakken en afgekoelde uien en aardappelen met de eieren. Voeg een flinke hoeveelheid zout eraan toe. Laat dit 15 minuten trekken, zo absorberen de aardappelen het ei en wordt het smeuïger.
Gebruik een antiaanbakpan of een gietijzeren pan.
Zorg ervoor dat de tortilla niet te doorbakken is, maar de binnenkant nog een beetje zacht is.
Recept Spaanse tortilla met chorizo en mosselen:
Ingrediënten
- 500 gr kruimige aardappelen
- olijfolie
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 100 gr chorizo
- 6 eieren
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 200 gr gekookte mosselen
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakken.
- Snijd de ui in dunne halveringen, hak de knoflook fijn en snijd de chorizo in blokjes.
- Doe een scheut olijfolie in een grote antiaanbakpan en verhit deze op middelhoog vuur.
- Doe hierin de aardappelplakjes met peper en zout en dek de pan af.
- Bak de aardappel op laag vuur 10 minuten, voeg dan de uien toe en bak afgedekt op laag vuur ongeveer 10 minuten tot de aardappelen zacht beginnen te worden.
- Voeg als laatste de knoflook en gerookte paprikapoeder toe en bak nog 5 minuten. De aardappelen en uien moeten niet verkleuren. Laat dit enigszins afkoelen.
- Kluts de eieren met de room in een grote kom en doe het aardappelmengsel, de chorizo en de mosselen hierbij. Roer voorzichtig door elkaar en giet dan weer in de pan.
- Bak de omelet afgedekt op een laag vuurtje tot de onderkant net gaar is. Draai de omelet (met behulp van een groot bord) om in de pan en bak de andere kant ook gaar.
- Laat de omelet dan op een schaal of plank glijden en serveer.