Deze Sinterklaas cruffins met speculoos zijn een verwennerij voor jong en oud met Sinterklaas. Verwen jouw gezin met deze heerlijkheid als ontbijt, brunch of ’s avonds bij de koffie of thee. En het is zo makkelijk te maken, dat zelfs jij dit kunt. Ik heb deze cruffins namelijk gemaakt met een blikje croissantdeeg. Kleine moeite voor een grote verwennerij.
Cruffins
Wat is een cruffin? Een cruffin is ook weer een trend die uit Amerika is komen overwaaien. Het is een combinatie van een luchtige croissant en muffin. Warme croissants en/of muffins zijn erg lekker voor ontbijt, en deze cruffins moet je echt eens proberen. Omdat ze gemaakt worden van kant-en-klaar croissantdeeg uit een blik, kan jij ze thuis ook maken. Weet zeker dat je iedereen er een plezier mee doet.
Je kunt in de foto gallery zien hoe ik ze gemaakt heb.
Natuurlijk zijn ze gevuld met de speculoospasta erg lekker met Sinterklaas, maar je kunt ze met van alles vullen. Wat jij maar lekker vindt. Ben je gek op chocopasta of Nutella, dan smeer je dat erin. Of wat dacht je van een lekkere zelfgemaakte curd of jam erin?
Of maak ze hartig met geraspte kaas en hamblokjes erin. Lijkt me ook erg lekker.
Naast de speculoospasta heb ik ze ook nog gevuld met pepernoten. Chocolade pepernoten, maar je kunt ook de ‘gewone’ pepernoten oftewel kruidnoten gebruiken. Die pepernoten geven extra smaak en crunch aan de cruffins. Gehakte nootjes, chocolade of gedroogd fruit zoals cranberries lijkt me ook erg lekker.
Ik heb een XL-blik met croissantdeeg gekocht, dit geeft lekkere grote cruffins.
Nadat ik ze 20 minuten gebakken had in de oven waren ze nog niet helemaal gaar. Bak ze daarom in ongeveer 25 minuten goudbruin.
En schuif de bakplaat vooral onder in de oven zodat de onderkant van de cruffins ook gaar worden.
Tips:
Deze cruffins met jam zijn ook erg lekker.
Erg Lekker hierbij is deze Sinterklaas milkshake met speculoos.
Extra nodig: muffin bakvorm
Recept Sinterklaas cruffins met speculoos:
Ingrediënten
- 1 handvol pepernoten
- 1 groot blik croissantdeeg
- 150 gr speculaaspasta
- 1 tl kaneelpoeder
- bakspray of olie
- 2 el melk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190˚C. Vet de muffin bakvorm in met de bakspray of een beetje olie. Hak de pepernoten fijn.
- Haal het deeg uit het blik en rol het deeg voorzichtig uit. Snijd het in 3 gelijke rechthoeken en knijp de snijgaatjes goed dicht.
- Besmeer de drie deegplakken elk met twee eetlepels speculoospasta en bestrooi elk met een kwart van de gehakte pepernoten.
- Rol ze dan strak op in de lengte en snijd de rolletjes in de lengte doormidden met een scherp mes (zie foto’s in de gallery).
- Rol de deeghelften op als een spiraal met de snijkant naar binnen. Leg de rolletjes in de muffin bakplaat en besmeer ze met een beetje melk.
- Bestrooi ze met de rest van de gehakte pepernoten en wat kaneelpoeder.
- Schuif de cruffins zo laag mogelijk in de voorverwarmde oven en bak ze in ongeveer 25 minuten goudbruin.
- Als ze gaar zijn, haal je ze uit de oven. Laat ze iets afkoelen voordat je ze voorzichtig uit de muffinvormpjes haalt.