Ik heb al diverse keren shakshuka gemaakt, maar kwam erachter dat ik nog nooit een recept hiervan op de site geplaatst had. Dus nu heb ik voor jullie het recept van deze shakshuka groentestoof met eieren voor jullie uitgeschreven en geplaatst. Je kunt dit gerecht als ontbijt, lunch of zelfs als avondmaaltijd eten.
Shakshuka
Het gerecht shakshuka is lekker, gezond, makkelijk te maken en erg voedzaam. En je hebt er maar een pan voor nodig. Het is een stoofgerecht vol met tomaten, paprika, ui en specerijen met daarin de eieren gebakken (gepocheerd). Overal ter wereld wordt het gegeten en elk land heeft zijn eigen variant erop. Zoals de Turkse menemen of Mexicaanse huevos rancheros. Het komt oorspronkelijk uit de Tunesische, Arabische en Hebreeuwse keuken.
Met dit eenpansgerecht kan je eindeloos variëren. Voeg er extra groenten, aardappelen, groene kruiden, specerijen, lamsgehakt, feta, etc. aan toe. En door de groenten en eieren erin is het een volwaardige maaltijd. Het belangrijkste voor shakshuka is dat je de basis ingrediënten zoals tomaten, uien, paprika en eieren gebruikt.
Deze recepten lijken een beetje op de shakshuka:
Spaanse eieren met chorizo in tomatensaus
Menemen met sucuk
Kruidige linzen met gebakken eieren
Gemengde paddenstoelen en palmkool met eieren
Shakshuka met bulgur, avocado en feta
Harissa *
De Noord-Afrikaanse pittige saus harissa is een smaakmaker gemaakt van rode peper, knoflook en diverse specerijen. Je gebruikt het om een gerecht extra pit te geven. Je vindt harissa in de grotere supermarkten of in een Turkse winkel.
Maar je kunt het ook heel goed zelf maken, hier vind je het recept ervoor.
Dukkah**
Dit is een Midden-Oosters mengsel van noten, zaden en specerijen wat oorspronkelijk uit Egypte komt. Het geeft een gerecht een typische Arabische smaak. Ook dit vind je in de grotere supermarkten of Turkse winkels, maar je kunt het ook heel goed zelf maken. Hier is het recept.
Tips:
Je kunt nog allerlei smaakmakers of proteïne toevoegen aan het gerecht. Denk aan blokjes feta, chorizo, stukjes verse worst, ingelegde citroen en andere specerijen en verse kruiden zoals koriander of bieslook.
Je kunt het natuurlijk ook voor meer personen maken, neem een grote pan en verdubbel de hoeveelheid aan ingrediënten.
Recept Shakshuka groentestoof met eieren:
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 rode paprika’s
- 2 teentjes knoflook
- 3 tomaten
- 2 el olijfolie
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl harissa*
- 2 el tomatenpuree
- 3-4 eieren
- peper en zout
- 2 takken peterselie
- 1 el dukkah**
Instructies
- Snipper de ui, snijd de paprika in blokjes, hak de knoflook fijn en snijd de tomaten in blokjes.
- Zet een bakpan met olijfolie op middelhoog vuur en bak hierin ui, paprika’s en knoflook even aan. Voeg de komijnpoeder, harissa en tomatenpuree toe en bak dit in 5 minuten.
- Voeg dan de tomatenblokjes, wat peper en zout toe en bak dit ongeveer 10 minuten tot het een soort dikke ‘saus’ wordt.
- Maak drie gaten in de saus en breek in elk gat een ei. Leg een deksel op de pan en laat het ongeveer 5-8 minuten zachtjes pruttelen tot de eieren net gaar zijn.
- Zet het vuur dan uit. Hak de peterselie fijn en bestrooi het gerecht hiermee alsmede met de dukkah. Zet de pan op tafel en serveer het met lekker brood.