Salade met Linzen en geroosterde Groenten

Deze salade met linzen en geroosterde groenten is een showstopper! Met smaakvolle lagen, is dit een van die salades die je gemakkelijk op de menukaart van een restaurant zou vinden, maar toch zo eenvoudig om thuis te maken. Bovenop een bedje van radicchio sla liggen perfect malse en voedingsrijke linzen, en daarbovenop krijg je een bedje van kleurrijke geroosterde groenten. Een topping van geroosterde blauwe kaas, lente-ui en verse kruiden voegt zoveel meer textuur en smaak toe, terwijl een eenvoudige dressing het allemaal samenbrengt. Dit is een epische salade waarvan je kunt genieten als hoofdgerecht op zichzelf of als bijgerecht als aanvulling op je favoriete stukje vlees of kip.

Maaltijdsalade

Proef de aardse smaken van deze salade met geroosterde groenten en linzen, een stevig en voedzaam gerecht dat perfect is voor elk seizoen. Met een kleurrijke mengeling van groenten en linzen boordevol eiwitten wordt deze salade zeker een favoriet in je keuken.
Deze levendige, bevredigende salade is ook perfect voor een lunch.
Je kunt er (lauw)warm of koud van genieten, en het vinkt alles aan voor een bevredigende maaltijd.

Linzen

Welke linzen werken het beste? Bruine of groene linzen werken het beste in linzensalade. Als je Puy-linzen (of Dupuis linzen) gebruikt, duurt het koken langer, maar ze hebben wel een heerlijk stevige textuur.
Linzen zijn rijk aan vezel- en eiwitten. Ze zijn een uitstekende vervanger voor vlees in de vegetarische en veganistische keuken, omdat ze gerechten extra stevig en smaakvol maken. Bovendien zijn ze budgetvriendelijk en kunnen ze een tijdje worden bewaard.

Mijn liefde voor linzen zit diep. Dit betaalbare basisproduct in de voorraadkast is het hele jaar door een steunpilaar in mijn dieet, en ik voeg ze graag toe aan soepen en salades om de eiwitten en vezels te stimuleren.
Net als deze Salade met gerookte forel en crispy linzen en Linzen kokoscurry met tofu combineert dit recept gedurfde smaken en texturen en heel veel feel good ingrediënten.

Groenten

Neem de groenten die in het seizoen zijn. Ik heb een flespompoen, gekleurde wortels, bietjes en koolraap genomen. Lekkere stevige herfst-/wintergroenten die vol met vitaminen, mineralen en vezels zitten.

Tips:

  • Als je het jezelf makkelijker wilt maken dan neem je een blikje linzen voor dit gerecht.
  • Blauwe kaas is optioneel, maar deze salade profiteert echt van de rijkdom van een romige, zoute kaas. Je kunt het eventueel vervangen door geitenkaas, feta, oude kaas of een andere kaas die jij lekker vindt.
  • Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Salade met linzen en geroosterde groenten:

Salade met linzen en geroosterde groenten. Deze heerlijke salade met linzen en geroosterde groenten is een echte showstopper!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerechten, Salades, Vegetarisch
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • ½ flespompoen
  • 3 gekleurde wortels
  • 2 bietjes
  • ½ koolraap
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 2 takjes tijm
  • 200 gr Dupuis linzen
  • 2 tenen knoflook
  • 1 laurierblaadje

Dressing

  • 50 ml sherry azijn
  • 2 tl Dijonmosterd
  • 1 mandarijn, rasp en sap ervan
  • snufje zout
  • olijfolie

Erbij

  • radicchio sla
  • 50 gr blauwe kaas
  • 2 lente-uitjes
  • peterselie of koriander

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200° C. Leg een aluminiumfolie op een ovenplaat.
  • Snijd de groenten in blokjes en leg ze op de ovenplaat, besprenkel ze met olijfolie en strooi er peper en zout en tijmblaadjes over.
  • Rooster de groenten ongeveer 45 minuten tot de groenten zacht en goudbruin zijn.
  • Kook de linzen gaar volgens de aanwijzing van de verpakking met de knoflook, laurierblad en peper in het water. Giet ze dan af en verwijder de knoflook en laurierblad.
  • Meng de ingrediënten voor de vinaigrette in een schaaltje. Giet de helft over de warme linzen en meng dit met elkaar.
  • Leg de radicchioblaadjes op een grote schaal, giet de rest van de vinaigrette erover.
  • Verbrokkel de blauwe kaas, snijd de lente-uitjes in ringen en hak de kruiden fijn.
  • Verdeel de groenten, linzen en blauwe kaas erover en strooi er wat lente-uitjes en koriander op. Serveer lauwwarm.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating