Römertopf met kip en zoete aardappel

Heb jij misschien nog een Römertopf achter in een keukenkastje liggen? Haal hem er dan snel uit want ik heb een heerlijk recept voor jou. Het is deze Römertopf met kip en zoete aardappel. Een makkelijk gerecht, je hoeft er niets aan te doen want de oven doet het werk. Je hebt alleen een beetje geduld nodig, het duurt wel even voordat de kip er botermals uit komt.

 

Römertopf

 

Een Römertopf is een oeroude aardenwerken stoofpot, waarin gerechten in gestoofd/geroosterd worden. Het is een gezonde manier van voedselbereiding, je gebruikt namelijk geen vet. De ingrediënten worden in hun eigen vocht gaar gestoomd in de afgesloten pot in de oven. Kip, vlees, vis, groenten en/of aardappelen, het kan allemaal bereid worden in deze schaal. En het voordeel ervan is dat alle smaakstoffen en vitaminen in het gerecht blijven.
Het is eigenlijk hetzelfde principe als een Tajine.

 

Voordat je de Römertopf gaat gebruiken moet deze eerst vocht opnemen. Dit doe je door de schaal en deksel een kwartiertje in koud water te zetten. Ondertussen kan je de groenten en aardappelen voorbereiden. Het vocht van de pot zal verdampen, waardoor het voedsel gaar stoomt. Het wordt een soort oventje in de oven.

 

Het duurt wel even voordat het gerecht klaar is, maar hé je hebt er verder geen omkijken naar. De oven doet namelijk het werk voor je. Ondertussen kan je zelf iets anders gaan doen.
Je kunt het gerecht nooit te lang in de oven laten staan en het gerecht kan in principe ook niet verbranden.

 

Om een krokant korstje op de kip te krijgen, kan je de laatste 20 minuten de deksel van de schaal halen.

 

De pot is gevoelig voor grote temperatuurschommelingen, zet daarom de schaal in een koude oven en zet de oven dan pas aan. Plaats de warme schaal ook niet gelijk uit de oven op het koude aanrecht.

 

Schoonmaken

 

Een Römertopf is makkelijk en snel schoon te maken met een borstel of sponsje. Bij hardnekkig vuil laat je het even weken in wat heet water met afwasmiddel.
Laat na het schoonmaken de Römertopf een uurtje drogen, voordat je hem opbergt.

 

Tips:

 

Pas op met het openen van de römertopf, er kan hete stoom afkomen.
Haal de kip een uurtje voordat hij de oven ingaat uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Ik vind de gerechten uit de Römertopf wat flauw worden, dus mijn advies is om de ingrediënten goed te kruiden.
Het recept van de rozemarijnzout* vind je hier.
Serveer dit gerecht met een heerlijke salade zoals bijvoorbeeld deze Broccoli salade met gekarameliseerde pecannoten.

 

 

Recept Römertopf met kip en zoete aardappel:

Romertofp met kip en zoete aardappel. Heb jij nog een romertopf ergens achter in een keukenkastje liggen? Haal die dan tevoorschijn voor dit gerecht.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 scharrelkip
  • 40 gr roomboter
  • 2 takken salie
  • 2 takken tijm
  • 1 el rozemarijnzout*
  • peper
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 grote zoete aardappel

Instructies
 

  • Allereerst zet je de römertopf ongeveer 15 minuten in een bak met koud water.
  • In die tijd kan je de kip en groenten voorbereiden.
  • Stop de verse kruiden in de kip en bestrooi de kip rondom met een eetlepel rozemarijnzout en peper. Schuif de klont roomboter onder het vel van de borst van de kip.
  • Schil de ui en de knoflook en snijd de ui in stukken. Sla de knoflook plat en doe dit samen met de uien in de römertopf.
  • Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes. Leg dit op de ui en bestrooi de aardappelblokjes met een eetlepel rozemarijnzout.
  • Leg de hele kip hierop en leg de deksel op de römertopf. Schuif de schaal in de koude oven en zet de oven dan op 190˚C.
  • Laat het gerecht anderhalf uur garen, waarvan je de laatste 20 minuten de deksel eraf haalt om de kip te laten bruinen.
  • Haal de schaal uit de oven en laat de kip 5 minuten rusten voordat je deze aan stukken snijdt. Lekker met een groene salade erbij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating