Roergebakken biefstuk met zwarte bonensaus

Dit is een goede manier om snel een heerlijke en verantwoorde maaltijd op tafel te zetten. Deze roergebakken biefstuk met zwarte bonensaus zit vol met umami smaak door de black bean garlic sauce. Deze saus had ik eens gekregen op een food event van Lee Kum Kee maar had ik nog niet gebruikt. Goede reden om dit nu te doen. En ik kan je verklappen dat ik meer ga experimenteren met deze saus want het is een zalige smaakmaker.

 

Dubbeldoel biefstukjes

 

Ik heb voor dit gerecht Dubbeldoel biefstukjes gebruikt. En die zijn echt lekker, vooral in dit gerecht. Door de biefstukken in dunne plakjes te snijden en heel snel te roerbakken, blijven ze super mals.
De biefstuk van een dubbeldoel koe is vlees van een Hollandse melkkoe die nadat ze genoeg melk heeft geleverd in haar leven, zodanig gevoederd wordt dat ze als vleeskoe geslacht kan worden. Omdat het om Nederlandse koeien gaat die in ons land blijven, is dit veel duurzamer dan dat er vlees uit het buitenland geimporteerd moet worden.
Op de site van Beef&Steak kan je nog veel meer dubbeldoel rundvlees vinden.

 

Black bean garlic sauce

 

Deze zwarte bonensaus is een smaakmaker uit de Chinese keuken. Het wordt gemaakt van gefermenteerde zwarte bonen en knoflook. Hiermee tover je de lekkerste Chinese maaltijden op tafel. Een lepeltje van de saus verandert je gerecht in een restaurantwaardige maaltijd.

 

Ik gebruik meestal rijstolie voor roerbakgerechten. Rijstolie heeft een neutrale smaak en door het hoge rookpunt kan je deze olie heel goed gebruik in de wok. Daarom wordt deze olie ook veel in de Aziatische keuken gebruikt. En omdat de olie ook nog eens erg gezond is vanwege de natuurlijk antioxidanten die het bevat.

Als paddenstoelen heb ik 150 gram beukenzwammetjes en 150 gram shiitake gebruikt. Maar je kunt natuurlijk ook een andere paddenstoelenmix gebruiken.

 

Chinese roerbakgerechten

 

En nog zo’n heerlijke roerbakgerecht is deze Szechuan tofu roerbak

 

Recept Roergebakken biefstuk met zwarte bonensaus:

Roergebakken biefstuk met zwarte bonensaus. Wat een heerlijk gerecht is dit geworden met die black bean and garlic sauce.
Voorbereidingstijd 6 minuten
Bereidingstijd 14 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten, Makkelijke maaltijd
Keuken Chinees
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 biefstukjes
  • 1 el maïzena
  • 2 el sojasaus
  • rijstolie
  • 300 gr paddenstoelen
  • 1/2 rode peper, in dunne ringen
  • 2 el sojasaus
  • 1 el black bean garlic saus
  • 150 gr sojabonen
  • 60 gr rijstnoedels
  • 2 takken koriander

Instructies
 

  • Haal de biefstukjes een half uur voor het bakken uit de koelkast. Snijd ze in hele dunne plakken en bestrooi ze met de maïzena. Meng alles door elkaar en doe het in een schaaltje.
  • Meng nu de sojasaus erbij en laat afgedekt een half uurtje marineren.
  • Maak de paddenstoelen schoon en scheur of snijd de grote exemplaren in stukken.
  • Zet een wok op hoog vuur en laat deze goed heet worden.
  • Kook ondertussen de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking en blancheer de sojabonen (dit kan eventueel in dezelfde pan, het hoeft maar kort gekookt te worden).
  • Roerbak de paddenstoelen met de rode peper een paar minuten op hoog vuur, blus dan af met de sojasaus. Schep de paddenstoelen uit de wok op een bord.
  • Zet de wok weer op hoog vuur en laat goed heet worden met een scheut rijstolie. Roerbak hierin heel kort de biefstukreepjes in ongeveer een minuutje.
  • Doe dan de black bean garlic saus erbij en meng dit door de biefstuk. Doe de paddenstoelen er weer bij en roer dit er ook doorheen. Haal de pan van het vuur.
  • Giet de noedels en sojaboontjes af en verdeel dit over de twee borden. Schep hierop de gewokte biefstuk met paddenstoelen. Bestrooi met gehakte koriander.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating