Rode kool stamppot

Ik had een heerlijke rode kool met appels en steranijs gemaakt. Maar er bleef de helft van over. Keurig netjes ingepakt in een zipper bag en ingevroren. Een maandje later toen ik de vriezer wilde schoonmaken, kwam ik die lekkere rode kool weer tegen. Natuurlijk heerlijk om te eten met een gekookt aardappeltje en een stukje vlees, maar ik dacht laat ik daar eens een rode kool stamppot van maken. Nou dat is zo lekker geworden, dat ik het recept toch maar even heb uitgeschreven voor jullie.

 

Dan moet je natuurlijk wel even van tevoren het recept van die rode kool met appeltjes maken voordat je dit stamppotje kan maken. Of maak net zoals ik veel te veel en vries de helft in, zodat je later dit gerecht nog heel simpel kunt maken.
Iedereen weet wel hoe je een stamppot moet maken toch? Maar dit is toch een hele lekkere en aparte stamppot. Denk dat de kinderen het heerlijk zullen vinden.

In plaats van een worstje erbij, kan je als topping ook nog lekkere gebakken appeltjes of kaas serveren. Dan heb je een vegetarische stamppot.

 

Stamppot

 

Wij zijn gek op stamppotten en je kunt daarom wel diverse vinden op de site. Van ouderwetse boerenkool stamppot zoals mijn moeder en oma die maakten, een Rode bietenstamppot met mierikswortel en dille tot en met een Stamppot zoete aardappelen en maïs met garnalen.

 

Een stamppot is niets minder dan aardappelen gemengd met groenten. Meestal wordt dit met elkaar gekookt en daarna gestampt. Geserveerd met een worst en een kuiltje jus. Het is een typisch Nederlands gerecht, alhoewel de Belgen het ook eten en daar heet het dan stoemp.
Daar waar je vroeger de traditionele stamppotten had zoals zuurkool, boerenkool, andijvie, hete bliksem en hutspot, wordt tegenwoordig van alles met elkaar gestampt. En de aardappelen worden vaak vervangen door zoete aardappel of groenten zoals knolselderij, wortel of pastinaak.

Hier vind je trouwens het recept van de Rode kool met appels en steranijs*.

 

 

Recept Rode kool stamppot:

Rode kool stamppot. Ik had nog een heerlijke rode kool met appels en steranijs in de vriezer liggen en heb daar deze zalige stamppot van gemaakt.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 400 gr rode kool met appels*
  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 50 ml warme melk
  • 25 gr roomboter
  • 8 chipolataworstjes
  • olijfolie

Instructies
 

  • Maak eerst de rode kool volgens het recept*.
  • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in ongeveer 15 minuten gaar in water met zout. Giet af als ze gaar zijn.
  • Voeg de warme melk en een klont roomboter toe. Stamp er met een stamper een gladde puree van. Breng de puree op smaak met peper en zout.
  • Verhit ondertussen in een pan met een scheutje olie de rodekool een paar minuten.
  • En bak in een andere koekenpan in een scheutje olie de chipolata's op middelhoog vuur gaar volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Schep nu de rodekool door de puree. Serveer met de chipolataworstjes en eventueel wat jus.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating