Zwarte Rijstsalade met Pompoen en Aubergine

Ik had nog gekookte zwarte rijst liggen alsmede geroosterde pompoen en aubergine en heb dit gecombineerd in deze heerlijke salade. Geniet in de herfst van pompoen als nooit tevoren in deze frisse en smakelijke zwarte rijstsalade. Dit recept voor een zwarte rijstsalade met geroosterde pompoen en aubergine, is een heerlijke, smaakvolle en gezonde herfstmaaltijd!

Salades

Een goede salade is een reis in smaak, textuur en kleur. Geen enkele salade die meedoet aan een feestelijk etentje wil een muurbloempje zijn, dus hier heb ik zwarte rijst en bloemen toegevoegd voor textuur en kleur. Het smaakt ook goed, wat altijd een bonus is.
Kijk maar eens naar deze prachtige salade: het is werkelijk een juweeltje! Ik ben dol op dit prachtige bijgerecht met zwarte rijst met geroosterde pompoen en verse kruiden. Het is een gezond vegetarisch bijgerecht voor welk etentje dan ook.

Zwarte rijst

Deze zwarte rijst wordt ook wel verboden rijst genoemd. Het is een rijstsoort met een zeer hoog gehalte aan anthocyanen. Deze anthocyanen zorgen voor de donkere, paarsachtige kleur. Het heeft een vergelijkbaar vezelgehalte als bruine rijst en ook een vergelijkbare nootachtige smaak. De rijst is ook is rijk aan antioxidanten, rijk aan vezels.
En die rijke, donkere kleur vormt ook een mooie achtergrond voor alle kleurrijke ingrediënten!

Je kookt zwarte rijst net als de meeste rijst, alleen is de kooktijd een stuk langer. Houdt daar rekening mee!
Doe het water en de zwarte rijst in een grote pan en breng aan de kook.
Zodra het kookt, dek je de pan af en zet je het vuur laag. Laat sudderen tot de rijst luchtig en gaar is, ongeveer 40 minuten tot een uur.
Zodra de rijst gaar is, maak je hem onmiddellijk luchtig met een vork en serveer!

Ik denk dat dit recept voor zwarte rijstsalade ook heel lekker zou zijn met een andere rijst, zoals wilde rijst. Ik zou geen witte rijst aanbevelen, omdat deze te plakkerig zal zijn en niet dezelfde diepte van smaak zal hebben als je nodig hebt om dit absoluut heerlijk te maken!

Een salade voor alle gelegenheden

Deze zwarte rijstsalade kan van tevoren worden gemaakt, waardoor het een uitstekende keuze is voor een etentje thuis. Zwarte rijst behoud zijn vorm en textuur goed na verloop van tijd. Op kamertemperatuur of gekoeld is het lekker. Als je het van tevoren maakt, roer er dan vlak voor het serveren de verse kruiden door.
Je kunt de salade kan tot 24 uur van tevoren maken. Bewaar het gekoeld en voeg vlak voor het serveren eventueel verse kruiden toe.

Wat ik het leukste vind aan deze salade is dat hij super veelzijdig is. Je zou het kunnen serveren naast een gebraden kipgerecht, vlees of vis.
Je kunt het de hele week door bereiden als lunch.
Je kunt een kleinere batch maken en wat eiwitten toevoegen en het als een soort Buddha bowl voor het avondeten serveren!

Tips:

  • Als je een biologische pompoen hebt, kan je deze met schil eten
  • Let op: zwarte rijst is er in vele varianten, sommige met iets andere kooktijden.
  • Ik heb als verse kruiden citroenmelisse en bieslook gebruikt. Verse munt of peterselie zal ook lekker zijn.
  • Deze zwarte rijst salade met geroosterde kikkererwten en tahinsaus kan ik je ook van harte aanbevelen.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Zwarte rijstsalade met pompoen en aubergine:

Zwarte rijstsalade met pompoen en aubergine | fijne smaak combinatie met zwarte rijst, pompoen en kleine stukjes aubergine.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Salades, Vegetarisch
Keuken Midden Oosten
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 75 gr zwarte rijst
  • ½ pompoen
  • 1 kleine aubergine
  • 1 avocado
  • 2 el pompoenpitten
  • 2 el gehakte verse kruiden
  • 2 el granaatappelpitjes
  • evt. eetbare bloemen

Dressing

  • 3 el (olijf)olie
  • 1 el granaatappelmelasse
  • 1 tl mosterd
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 210°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Kook de zwarte rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Snijd de pompoen (met schil) in parten van ongeveer 2 centimeter. Verwijder de pitten. Snijd de aubergine in kleine blokjes.
  • Leg de pompoen en aubergineblokjes op een bakplaat en giet er olijfolie over. Bestrooi met peper en zout en rooster dit ongeveer 20-30 minuten in een hete oven.
  • Verwijder ondertussen de schil en pit van de avocado en snijd deze in dunne plakken of in blokjes.
  • Verdeel de gekookte zwarte rijst over de borden. Schik hierop de pompoenstukjes, aubergine en avocado.
  • Dressing: doe alle ingrediënten in een jampotje en schud dit goed. Giet de dressing over de salade.
  • Garneer de salade met verse groene kruiden en eventueel met granaatappelpitjes en eetbare bloemen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating