Sweet chili sauce is veel lekkerder als je het zelf maakt. Dit zelfgemaakte recept voor zoete chilisaus wordt gegarandeerd een favoriete saus in je huis! Zoals met bijna alles gaat er niets boven zelfgemaakt en zoete chilisaus is daarop geen uitzondering. Het is niet alleen supersnel en gemakkelijk te maken, het is goedkoper, er zitten geen toevoegingen of bewaarmiddelen aan, je weet precies waar de ingrediënten vandaan komen. EN het smaakt veel beter dan het spul dat je in de winkel koopt! Dat is een win-winsituatie! Dit zelfgemaakte recept voor zoete chilisaus wordt zeker jouw go-to wanneer je zin hebt in deze heerlijk veelzijdige saus! Lekker bij een loempia of noedelgerechten. En zoete chilisaus zelf maken is supermakkelijk, hieronder vind je het recept.
Wat is zoete chilisaus
Soms ook wel Thaise zoete chilisaus of Aziatische zoete chilisaus genoemd. Het is een tegelijkertijd zoete, hartige en pittige saus met rode pepers, knoflook, suiker en azijn.
Je kunt zoete chilisaus in flessen in de meeste supermarkten vinden. Maar als je net als ik bent, blijft de fles na het openen voor altijd in de koelkast liggen en wordt hij vergeten totdat het tijd is om hem weg te gooien. Een van de vele voordelen van zelf maken (naast geen junk-ingrediënten, verser en smakelijker) is dat je kunt bepalen hoeveel je maakt. Dit recept is goed voor ongeveer 1 pot, wat meestal genoeg is voor wat je in gedachten hebt. Als je meer nodig hebt, kun je het recept gewoon verdubbelen. Zo snel en gemakkelijk als het is om te maken, er is gewoon geen excuus meer om het te kopen!
Een van de ingrediënten die in deze chilisaus wordt gebruikt is rode peper. Ik koop ze altijd als ze in de aanbieding zijn bij mijn groenteboer op de markt. En als ik dan nog pepers overhoud, dan maak ik daar ook nog zelf sambal en/of harissa van.
Suikervervangers
Je kunt desgewenst honing, agavesiroop of rijstsiroop gebruiken. Omdat dit vloeistoffen zijn, moet je een beetje extra maïzena toevoegen om het dikker te maken. Vooral honing is ook zoeter dan suiker, dus ik raad aan iets minder te gebruiken en in plaats daarvan wat water toe te voegen om de zoetheid te verdunnen.
Als alternatief voor diabetes kan je een zoetstof naar keuze gebruiken, zoals erythritol.
Bewaren
Je kunt de saus een paar weken in de koelkast bewaren of twee tot drie maanden in de vriezer. De saus zal stollen als je hem invriest. Maar als je het zachtjes opwarmt (in een pannetje op de kookplaat of in de magnetron) en roert, wordt de textuur weer normaal.