Deze romige vegetarische soep is heerlijk als lunch, voorgerecht of zelfs als avondmaaltijd met lekker brood erbij. En het is een mooie manier om je groenten naar binnen te krijgen. De geroosterde zoete aardappel en wortelsoep zit namelijk boordevol met groenten.
Ik heb hiervoor de groenten, uien en knoflook geroosterd in de oven, waardoor hun natuurlijke zoetheid naar voren komt. De garam masala specerijenmix voegt een interessante smaak toe. Dit recept is vegetarisch en vegan.
Gepureerde soepen
Het koude weer is aangebroken, dus dat betekent dat er soep op de planning staat in de Culinea keuken. Er gaat niets boven soep om de ziel te verwarmen en ons lichaam te voeden. En die levendige oranje kleur van deze soep zorgt ervoor zorgt dat je er zin in hebt!
Dit soeprecept is romig door de kokosroom en licht kruidig door de specerijenmix. Je kunt het zelf op smaak brengen door andere specerijen of kruiden te gebruiken.
Als je van seizoensgebonden soeprecepten houdt, zal je genieten van deze heerlijke zoete aardappel en wortelsoep.
Ik ben dol op gepureerde groentesoepen. Je kunt bijna alle soorten groenten hiervoor gebruiken. Nu het winter is, heb ik zoete aardappel en wortel genomen, maar je kunt ook pompoen gebruiken. Door de groenten te roosteren, krijgen ze meer smaak.
Maar je kunt ze ook eerst samen met de ui en knoflook aanbakken in een grote hapjespan, dan de bouillon erbij gieten en dan alles koken in plaats van het eerst te roosteren in de oven.
Smaakmakers
Als smaakmaker van de soep heb ik nu garam masala gebruikt. Dit mengsel komt uit India en wordt daar gebruikt om de bekende gerechten zoals bijvoorbeeld tandoori op smaak te brengen. In het mengsel zit komijn, koriander, kardemom, kaneel, kruidnagel, laurier, venkelzaad en zwarte peper.
Je kunt de soep ook nog pittiger maken door er chilipoeder aan toe te voegen.
Of je geeft de soep Zuid-Europese smaken door er tijm en rozemarijn erin te verwerken.
Misschien heb jij een andere favoriete specerijenmix, gebruik die dan.
Erbij
Wat te serveren bij zoete aardappel en wortelsoep?
Deze soep is op zichzelf al stevig genoeg met een sneetje knapperig brood.
Maar om de maaltijd compleet te maken, kan je dit er nog bij serveren:
Stokbrood met kruidenboter uit de oven
Brood met olijfolie en rozemarijn
Platbrood met oesterzwammen
Sodabrood
Meer soeprecepten om te proberen:
Hongaarse paddenstoelensoep
Koolraapsoep met miso
Franse uiensoep
Pastinaak en wortelsoep met baharat
Gele bietensoep met ras-el-hanout
Tips:
Het recept voor een zelfgemaakte groentebouillon* vind je hier.
Je kunt de soep pureren met een staafmixer, dit is een handig hulpmiddel als je soepen direct in de soeppan wilt pureren. Of in een blender, handig voor het pureren van soepen, het maken van smoothies, dips, dressings en meer.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.