Zhoug pittige kruidensaus komt van oorsprong uit Yemen, maar je vindt deze saus ook in de Syrische en Israëlische keuken. En wordt vaak geserveerd bij falafal of gegeten met een stuk brood. Heerlijk met het Arabische eiergerecht Shakshuka of als dipsaus. Ook lekker op de hummus, in een soep of op een omelet. Ook lekker bij een salade van tomaten, komkommer en lente-ui.
Het is een geurige, kruidige en pittige saus gemaakt van groene kruiden en groene pepers. Gebruik hiervoor de groene pepers die je bij de Turkse winkel kunt kopen. Deze zijn niet al te pittig. Je kunt de scherpte van de peper testen, door een stukje eraf te bijten. Is dit erg scherp, verwijder dan de zaadlijsten en zaadjes. Zo niet dan kan je de hele peper gebruiken.
Gebruik voor Zhoug hele verse kruiden en een goede olijfolie.
Je kunt de saus in een jampotje zeker tot 5 dagen goed bewaren in de koelkast. Als je de saus in het potje gedaan hebt, giet er dan nog wat olijfolie over, zo blijft de saus langer goed.
Zelf ook hummus maken? Hier kan je het recept vinden.