Ik heb toch een feestelijk voorgerechtje voor jullie. Namelijk een zalmbonbon gevuld met zalmsalade. Een plaatje om te zien en een luxe gerechtje wat je kunt serveren als voorgerecht, brunch of lunch tijdens een feestelijk etentje thuis. De vulling bestaat uit een zelfgemaakte zalmsalade gemaakt van warm gerookte zalm. Superlekker en helemaal niet moeilijk om te maken. En je kunt het van tevoren bereiden, dus heb je op de avond zelf er bijna geen werk aan. Dit wil je toch met de feestdagen?
Zalmbonbon
Ik had al vaker zalmbonbons gemaakt met de Kerst, maar nog nooit een recept uitgeschreven. Hoog tijd om dit nu te doen. Een heerlijke hartige bonbon gemaakt van plakjes koud gerookte zalm aan de buitenkant en gevuld met een zelfgemaakt zalmsalade. Die salade is even een werkje, maar dan serveer je wel iets heel erg lekkers. Je pakt echt uit met zo’n gerechtje.
Het voordeel van dit gerecht is dat je het zelfs een dag van tevoren kunt klaarmaken. Zet ze dan ingepakt in plasticfolie in de koelkast en haal ze dan een kwartiertje voor het serveren eruit, zodat ze niet te koud zijn. Als je de salade namelijk te koud serveert, komen de smaken niet goed tot zijn recht en dat zou jammer zijn. Het enige wat je op het moment van serveren hoeft te doen is de bonbons uit te pakken, op een bordje leggen en een beetje garneren. Zie voor het maken de foto’s in de gallery.
Zalm
Zoals gezegd wordt er koud en warm gerookte zalm verwerkt in deze zalmbonbons. De plakjes koud gerookte zalm worden gebruikt voor het ‘omhulsel’ van de bonbon en de warm gerookte zalm gaat in de salade. Niet goedkoop, maar je maakt dit alleen maar op feestelijke gelegenheden, zoals bijvoorbeeld de Kerstdagen en dan wil je lekker uitpakken toch?
Je hebt ongeveer 2-3 plakken koud gerookte zalm per bonbon nodig, het ligt eraan hoe groot de plakken zijn.
En ik heb nog een feestelijk gerecht met koud en warm gerookte zalm voor jullie, namelijk deze kranssalade met gerookte zalm en paling.
Tips:
Gebruik vastkokende aardappelen* voor de salade.
Maak de rucola sla voor de garnering iets aan met olijfolie, citroensap en een klein beetje peper en zout. Meng daar ook nog wat dungesneden radijsjes en dilletakjes door voor extra smaak.
Extra nodig: plastic huishoudfolie en kleine koffiekopjes of kommetjes
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Zalmbonbon gevuld met zalmsalade:
Ingrediënten
- 400 gr gerookte zalm
- 2 grote aardappelen*
- 1 winterpeen
- 50 gr doperwten
- 125 gr warm gerookte zalm
- 2-3 el mayonaise
- 1 tl mierikswortel
- 3 takken dille
- peper en zout
- 1 zakje rucola
- 1 tak dille
Instructies
- Schil de aardappelen en wortel en snijd ze in kleine blokjes. Kook de blokjes in een pan met weinig water en flink wat zout in ongeveer 3- 5 minuten beetgaar.
- Voeg op het laatst de bevroren erwtjes toe en kook ze een paar tellen mee. Giet dan af en laat even uitdampen en helemaal afkoelen.
- Meng in een grote kom de mayonaise, mierikswortel en gehakte dille door elkaar.
- Voeg dan de aardappel, wortel, erwtjes toe en meng dit door de saus. Breek de warm gerookte zalm in stukjes en meng dit als laatste door de salade.
- Breng de zalmsalade op smaak met peper en zout.
- Bekleed de binnenkant van een kopje of schaaltje met plasticfolie. Verdeel hierover de zalmplakken. Zorg dat de zalm goed overlapt zodat er geen gaten ontstaan.
- Schep de zalmsalade op de zalm in het kopje, druk het iets aan en vouw het pakketje dicht. Trek het plasticfolie strak op zodat er een ronde bonbon ontstaat.
- Laat de zalmbonbons in de kopjes minimaal een half uur (of langer) opstijven in de koelkast.
- Haal voor het serveren de zalmbonbon voorzichtig uit het kopje en verwijder het folie.
- Verdeel de rucola over 4 bordjes en leg de zalmbonbon erop. Garneer elke zalmbonbon met een takje dille.